Amíg van a Földnek légköre, addig soha nem fogod ilyen színűnek látni a napkeltét.

A bolygónk körül nagyjából 400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásról (ISS) egészen másképp fest a napkelte látványa, mintha a Földről néznénk, ebben az esetben ugyani vörös és narancssárga helyett szinte végig fehér színű marad az égbolt (és minden előzmény nélkül, hirtelen következik be):

Az ISS fedélzetének legénysége naponta 16-szor látja a napfelkeltét, mivel az űrállomás 92 percenként kerüli meg a Földet.

Azért nem ilyennek látjuk mi innen a Földről, mert az űrben többnyire akadálytalanul haladó fehér napfény a légkörünkbe érve találkozik a levegő molekuláival és a levegőben lévő részecskékkel, szóródni kezd, ami pedig megváltoztatja a napsugár színét. Mivel napkeltekor (és egyébként napnyugtakor is) a légkörön átvezető út hosszabb – tehát a hosszabb hullámhosszúságú sugarak érnek el bennünket –, ezért a színskálából az ilyenkor látható hosszabb hullámhosszú narancssárga és vörös árnyalatok maradnak meg. Az árnyalatokat pedig a légkörben található szemcsék mennyisége és minősége befolyásolja – a városi légszennyezés például általában a vöröses színek kialakulásának kedvez.

Abban biztos lehetsz, hogy amíg van a Földnek légköre, addig soha nem fogod olyan színűnek látni a napkeltét, amilyennek a fenti videóban.

(Forrás: Wikipédia, fotó: NASA)

Ez is érdekelhet:

Time-lapse videón a Föld egy éve az űrből nézve

Láttál már, ennél látványosabb videót a Földünkről?

Videón a sokáig a Naprendszer 9. bolygójának számító Pluto 3500 méteres jéghegyei

Egyenesen a Naprendszerünk széléről érkeztek a felvételek.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Elfelejtették kiengedni a Malév-gép futóművét, 243 km/óra sebességgel szálltak le hasra

További cikkeink a témában