Képzeld el, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnik minden fotód, zenéd, fájlod mondjuk a telefonodról vagy mindenhonnan. És most képzeld el, hogy van erre egy biztonságos megoldás.

Nem annyira bátortalan kijelentést teszünk azzal, hogy valószínűleg nálad is minden eddiginél jobban pörögnek az adatok fotók, videók, filmek és zenék formájában a telefonon, tableten és laptopon is, így, elszórva külön az eszközökön. Az pedig nem ördögtől való igény, hogy ezek a tárolt adatok bármilyen eszközről egyetlen helyen elérhetőek, illetve áttekinthetően és biztonságban tárolva legyenek úgy, hogy akár másokkal is meg tudd osztani.

Igen, tudjuk, hogy létezik például a Google Drive és a Dropbox is, na meg persze ott van a – mostanra egészen kőkorszakinak tűnő – USB-s meghajtókra való másolás, csakhogy a bekezdés első mondatában nem véletlenül emlegettük többek között a maximális biztonságot:

  • Előbbi kettő azért bajos, mert nyilvános felhőszolgáltatás, ami bár tény, hogy kényelmes, de használatuk esetén más kezébe kell adnod az adataidat nem ritkán magas havi előfizetési díj mellett.
  • Utóbbival pedig az a probléma, hogy menet közben nem lehet hozzáférni a rajtuk tárolt adatokhoz, és automatikus biztonsági mentés beállítására sincs lehetőség. Mindezek külön-külön és együtt is adatvesztéshez vezethetnek, ráadásul ez még egy körülményesebb eljárás is az állandó kábeldugogatás miatt.

Na, hát ennyit erről. Elvesznek a fotók, videók, filmek, zenék és minden Excel-táblázat, amiben az összes kiadásodat vezeted már vagy tíz éve, vagy egy idő után egyszerűen csak annyira nyűg lesz az adatmentés, hogy az ember inkább hagyja a francba az egészet.

Többek között a fentebb leírt igények kielégítésére és nehézségek kiküszöbölésére hivatott az úgynevezett NAS

Akkor most ezt röviden meg is magyarázzuk: a NAS, azaz Network Attached Storage egy központi hálózati tároló, amit úgy kell elképzelned, mintha laptopod merevlemeze, az okostelefonod és a tableted egy hálózatba kötött vinyó lenne, vagyis – egy alkalmazáson vagy (a NAS IP-címét beírva) webböngészőn keresztül a fiókodba bejelentkezve – egyetlen helyen érheted el a különböző eszközökön tárolt adataidat – na meg persze azokét, akiket még hozzáadsz a hálózathoz –, ráadásul bárhonnan a világból.

Csak egy példa: akár egy krakkói házibulit is felpörgethetsz úgy, hogy a partizene közben a budapesti lakásodban fellelhető NAS-on található – persze azért ehhez szükséged lesz megfelelő netsebességre, de manapság az már kevésbé problematikus.

A NAS-nak is van több fajtája, vannak átlagfelhasználóknak és üzleti felhasználóknak szánt modellek – ezek felszereltség és szolgáltatások terén különböznek egymástól –, és formátum szerint is több kategóriába lehet ezeket sorolni, de ilyenekkel most nem untatunk, mert ez már inkább pénztárca kérdése.

De hogy végre valami konkrét dologgal is előálljunk, a Synology NAS például a te választásod lehet, akkor is, ha PC- vagy Mac-rendszerű géped, illetve ha androidos vagy iOS-es eszközöd van – nézzük csak a  (szerintünk) három legfontosabb dolgot ezzel kapcsolatban:

Synology Drive – ilyen könnyen még biztosan nem szinkronizáltál adatokat

A Synology Drive lehetővé teszi, hogy...

  • ...mindig biztonságosan hozzáférhess személyes és megosztott adataidhoz a mobilalkalmazásból, az asztali kliensből, egy böngészőből vagy más Synology NAS eszközökről.
  • ...egyetlen központi NAS eszközről különböző PC/Mac-rendszerű számítógépekre szinkronizálhasd fájljaidat.
  • ...az előző verziók helyreállítását – ha Mac-rendszert használsz, a Time Machine segítségével is biztonsági mentést készíthetsz a számítógépedről a Synology NAS-ra.

Synology Photos – a legjobb hely a felejthetetlen emlékeknek

A Synology Photos alkalmazással például...

  • ...minden eddiginél könnyebben rendszerezheted, találhatod és oszthatod meg a legjobb fotókat vagy legfontosabb emlékeket az idővonal és a mappanézet, valamint a hatékony (metaadat)szűrők révén.
  • ...beállíthatod, hogy a rendszer automatikusan biztonsági mentést készítsen a hálózathoz hozzáadott személyek mobileszközein készítet fényképekről és videókról egyetlen központi helyre, nyilván a NAS-ra.

A Synology NAS eszközön mindent teljes felbontásban vagy akár RAW formátumban tárolhatsz, a tárolókapacitása pedig bármikor bővíthető, amiért nem kell magasabb előfizetési díjat fizetni.

És a Synology NAS a biztonság terén sem ismer kompromisszumot...

...de erről már ITT olvashatsz bővebben.

Így összességében úgy tűnik, hogy a Synology NAS lehet a legjobb választás a modern otthonok adatkezelési igényeinek kielégítésére.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Synology.

(Fotó: Synology)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez jelenleg a világ (tíz) legjobb kamerás telefonja

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés