Különbözik a korábbi Appollo és Luna holdmissziók által gyűjtött mintáktól.

Négy évtized után érkezett ismét kőzetminta a Holdról, és rögtön fel is fedeztek új anyagot a kutatók. A Kínai Tudományos Akadémia csillagászai ugyanis a Csang-o–5 űrszonda által a Holdon 2020 decemberében begyűjtött 1,7 kilogramm össztömegű, 10-500 mikron (egy bankkártya vastagságának egynegyede) méretű kőzeteket elemzése után megállapították, hogy jellemzőik nagyjából a bazaltra, vagyis a láva gyors lehűlésével formálódott vulkanikus kőzetre hasonlítanak.

Ám a Földön eddig talált magnéziumban és vasban gazdag bazaltokkal ellentétben, a holdi bazaltban kevés a magnézium és magas a vas-oxid-tartalom. A Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezetőszerzője, Li Csun-laj szerint

„ez a bazalt egy új osztályát jelenti”, az újonnan azonosított bazaltminták különböznek a korábbi holdmissziók által gyűjtött mintáktól*.

*Az amerikai Apollo és a szovjet Luna missziók által évtizedekkel ezelőtt gyűjtött holdkőzetek az égitest történetében és fejlődésébe nyújtottak betekintést, de ezek a minták a Hold egy alacsonyan fekvő térségéből származnak, ami nem jellemzi a teljes holdfelszínt. A kínai holdmisszió által gyűjtött kőzetminták viszont egy közepes magasságú térségből, az Oceanus Procellarum (Viharok óceánja) elnevezésű, nagykiterjedésű lávamező sötét és sík területéről származnak. A kutatók szerint nagyon valószínű, hogy ez a terület bizonyítékot őriz a legkorábbi holdi vulkanikus tevékenységről.

Egyébként Kína a kőzetmintákból 17 grammnyit átadott 13 másik intézménynek tudományos kutatás céljára, az ausztrál kutatók vizsgálata pedig azt is megállapította, hogy

a minták nagyjából kétmilliárd évesek, tehát mintegy egymilliárd évvel fiatalabbak, mint a korábban Földre hozott kőzetek. Ez azt jelenti, hogy a vulkanikus tevékenység a Holdon 800-900 millió évvel hosszabb idejű volt a korábban véltnél.

Eközben...

(Forrás: Hszinhua MTI, fotó: NASA)

 

És ezt olvastad már?
És te kitalálod, hogy melyik volt a legnépszerűbb emoji 2021-ben?