A DNS története egészen 1869-ig nyúlig vissza, molekuláris szerkezetének felfedezésére viszont az 1950-es évekig várni kellett – járt is a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj a három érintett kutatónak, Francis Cricknek, James D. Watsonnak és Maurice Wilkinsnek.

A kettőshélix-szerkezetű DNS-ben (dezoxiribonukleinsav) két spirális szál fut ellenkező irányban – vezető szál (leading strand) és követő szál (lagging strand) –, a szerkezet pedig négy különböző nitrogéntartalmú szerves bázisból, adeninból, timinből, citozinból és guaninból épül fel. Általában.

No persze azt eddig is tudtuk, hogy a négy láncot tartalmazó, azaz a megkettőződött DNS sem a képzelet szüleménye, azonban eddig ezt a variációt egy a kutatók egy kóros sejtelváltozáshoz kapcsolták, például daganatos megbetegedéshez.

Az Imperial College London tudósainak viszont sikerült bebizonyítaniuk, hogy a négy láncból álló DNS egészséges emberi sejtben is megtalálható.

A kettőshélix-szerkezetű DNS

A kutatást vezető Marco di Antono szerint a DNS-molekula akkor tud négyes láncot képezni, ha a négy szerves bázis közül a guanin önmagához csatlakozik, és így egyfajta négyszögformula jön létre

– egyébként a említett négy nukleotid közül csakis a guanin képes ilyen csibészségre. A kutatáshoz élő sejteket tartalmazó kultúrákat használtak fel, a különleges guaninrendszerek leleplezéséhez pedig egy innovatív fluoreszkáló festést használtak.

A négy láncból álló DNS

A négy DNS-láncból álló sejteket természetesen több orvosi tesztnek is alá vetették, és minden tekintetben egészségesnek tűntek. Egyes feltételezések szerint akkor jöhetnek létre a négyszöges guaninrendszerek, amikor egy génről túl sok fehérjemásolat készül, ezért az említett DNS-szakaszt túl sokáig teszik elérhetővé az enzimek számára.

Ez is érdekelhet:

Először videózták le a DNS megkettőződését, a kutatók pedig nagyon meglepődtek

„Ez egy igazi paradigmaváltás, amely aláás oly sok mindent, amit eddig a tankönyvekben olvashattunk.”

(forrás: Nature, New Scientist, Index)

És ezt olvastad már?
Imádtunk fényképezni a Huawei legújabb telefonjával, a P60 Próval
További cikkeink a témában