Nem olcsó, de úgy szökdécsel át a Player irodájának padlójába épített szellőzőrácsokon, mint egy gazella!

Elmúltak már azok az idők, amikor ezek a kerek, zümmögő kis izék újdonságnak számítottak, de azért még közel nincs mindenkinek ilyen kis gépi takarítósegédje otthon. Az iparági statisztikákat olvasgatva úgy sejtem, az EU-ban valahol 10% körül lehet a robotporszívóval is felszerelt háztartások száma, a piaci becslések pedig évi 18-20% körüli növekedést jeleznek előre. A világ legnagyobb gyártói között főként kínai és amerikai cégek vannak, de Európában a német Rowenta is erős versenyző.

A Player új munkatársa a Rowenta majdnem-csúcsmodellje, az S95 jelzésű robotporszívó. Pontosabban inkább takarítórobot, hiszen a forgókefék, a szívóberendezés és a portartály mellé ezt a porszívót víztartállyal és felmosófejjel is kiegészítette a gyártó.

A gép biztonságosan becsomagolva érkezett, egy külső kartondobozban, ami a szállítás során védte, benne egy fényes papírdobozban, hogy az esztétikai élmény is meglegyen kibontásnál, abban pedig két préselt, újrafeldolgozott kartonidom tartotta stabilan magát a gépet és a kiegészítőket a szállítás idejére. A selyemfényű fehér fényezéssel a töltő is, a robot is szerényen beolvad a háttérbe; szerkesztőségünk világos fala mellett a hasonló semleges, krémszínű beépített szekrények mellett szinte észrevehetetlen, amikor nem dolgozik.

A kicsomagolás, a mobilapp letöltése, a gép csatlakoztatása a wifi-hálózathoz és az első elindítás körülbelül öt percet vett igénybe. A wifi illetve a mobilapp egyébként nem szükségszerű a robot használatához. A gépen mindössze két gomb található: az egyikkel el lehet indítani a takarítást, a másikkal haza lehet küldeni, ha meguntuk a zümmögését.

A robotporszívók legdrágább típusai a portartály automatikus ürítésére is képesek. Ezeknél a dokkolóállomásban tulajdonképpen van még egy porszívó, amely a bevetésről hazatérő gépből kiszippantja az összegyűjtött koszt. A mi masinánk ilyet nem tud, takarítás után kézzel kell kiemelni a portartályt és kiönteni belőle, amit összeszedett. A tartály HEPA-szűrőjét és szivacslapját néhány takarításonként érdemes átöblíteni a csap alatt, majd visszahelyezés előtt megszárítani.

Amiben az X-plorer S 95 kiemelkedik a mezőnyből: érzékeny lézerszkennere, 225 perces üzemidőt lehetővé tévő lítium-akkumulátora, a portartállyal ügyesen egy testbe épített víztartálya és három darab cserélgethető, különböző típusú forgókeféje. A seprűs kefe jó az általános, gyors takarításokhoz kemény padlón és szőnyegen, a szivacsos fej felszedi a finom port is, a szilikongumis pedig a hosszú hajszálakat kapkodja össze könnyedén, anélkül, hogy magára tekerné őket. Apróság, de aranyos, hogy erre is gondoltak: a dokkolóállomás hosszú kábelének felesleges része egy levehető fedél alá feltekerhető és elrejthető a dokkolóban.

A gép tudja az összes fontosabb funkciót, amit egy ilyen gép tudhat. Mobilappos kezelőfelületén virtuális falakat is be lehet állítani. Nem esik le a lépcső tetejéről, mert érzi, ha kifogy a lába alól a talaj. Bekapcsolható akár a világ túlfeléről is egy alkalmi takarításhoz, de be lehet neki állítani a heti rutint is előre. Kis víztartályával és mikroszálas felmosófejével pedig akár át is törli a padlót, ha azt kívánjuk.

Memóriájában két szint térképét is el tudja tárolni, nem kell minden alkalommal újratérképeznie, ha felvisszük a tetőtérbe is egy extra műszakra. A takarításhoz négy különböző zajszintet is beállíthatunk; ha akarjuk, erősebben szív a gép, ha akarjuk, kevésbé zavar például most, cikkírás közben.

Egy dolgot nem tud a Rowenta X-plorer S 95: beszélni. Vannak robotporszívók, amelyek el is mondják, hogy épp mit csinálnak: Jaj, elakadtam, Na, fájront, csókolom, megyek vissza a töltőre, Jézusom, nem tudom, hol vagyok, újratérképezem a placcot (I'm stuck, Returning to base, Relocating). A mi új kollégánk viszont nem beszél, csak szív itt az irodában, akár órákon át csendben, türelmesen, szorgalmasan. És nem akad el. Eddig még minden akadályt legyőzött, legfeljebb a gondatlanul a padlón hagyott laptop-kábeleket cibálta meg egy kicsit. Szeretjük őt.

A Rowenta X-plorer S95 kb. 200 ezer forintos induló ártól kapható az elektronikai szaküzletekben, webshopokban

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

El kellett titkolni, hogy a szovjet géptípus konstrukciós hibája miatt zuhanhatott le a Malév Il–18-asa Párizsnál

Megfejtették a bálnák kísérteties énekének titkát

További cikkeink a témában