Erről egyezett meg Dmitrij Rogozin és Csang Ko-csien.

A Roszkoszmosz január 25-én jelentette be, hogy kilépnek a Gateway elnevezésű amerikai holdkutatási projektből, mivel szerintük az együttműködésben nem igazságos a leosztás, de a továbbiakban is szeretnének szakmai párbeszédet folytatni az Egyesült Államokkal.

Amit a NASA most a Holdon akar megvalósítani, az egy amerikai projekt, külső partnerek korlátozott részvételével. Számunkra ez nem érdekes

írta akkor Rogozin.

Rogozin emlékeztetett rá, hogy Oroszországnak van saját, idén induló holdkutatási programja, amely 2028-tól emberes missziókat indítana az égitestre. Az orosz űrügynökség elnöke ugyanakkor reméli, hogy az amerikaiak mérlegelni fogják az orosz javaslatot, miszerint a Hold körül keringő állomás egyik zsilipjét tegyék alkalmassá az orosz Orjol űrhajó kapcsolódására is.

Dmitrij Rogozin még tavaly júliusban jelentette be, hogy szorosabbra tervezik fűzni az együttműködést Kínával. A most aláírt megállapodás után elkezdik egyeztetni az elképzeléseiket. Az orosz fél szerint a két űrügynökség együttműködése nyitott más országok felé is, így az USA felé is.

MTI; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

A Perseverance ment egy kanyart a Marson

A marsjáró túl van az első kiránduláson.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés