Érdeklődve és kicsit aggódva várjuk a jövőt – miközben már a jelenben is vannak olyan lehetőségek, amelyek lenyűgöznek és potenciális problémákat is okozhatnak.

Lukács Lajos, a DSS Consulting Kft. ügyvezető igazgatója huszonkét éve és kilenc hónapja dolgozik azon, hogy az üzleti életben minél hatékonyabban lehessen használni az új technológiákat. Az „exponenciális technológiai fejlődés” vagy Moore törvénye talán nem kattintásra ingerlő kifejezés azok számára, akik nem ebben a világban élnek, de ahogy azt a RE:FACT podcastoknál megszoktuk, a vele készült beszélgetés is döbbenetesen érdekes bárkinek.

Az ipar 4.0 és a Dolgok Internete ugyanis mindannyiunk életének része, és akár egy Kodak méretű sikeres világcég is a földbe állhat, ha ezt nem veszi tudomásul, nem akar vagy nem képes azonnal reagálni rá.

Lukács izgalmas-félelmetes sztorikat, közeljövőképeket és feladatokat vázol:

  • a go táblajáték humán bajnokát legyőző, ember által tanított mesterséges intelligenciáját már egy olyan mesterséges intelligencia iskolázta le, amely teljesen önállóan, emberi beavatkozás nélkül fejlődött;
  • elérhető távolságban van, hogy bármilyen nyelven élőben beszélgethessünk bárkivel;
  • volt már, hogy le kellett kapcsolni két programot, mert az angol helyett kitaláltak egy másik kommunikációs nyelvet maguk között, amit viszont az ember már nem értett;
  • mentálisan is fel kell készíteni a gyári dolgozókat a robotok megjelenésére;
  • az embernek az új, mesterséges intelligenciával és robotechnikai megoldásokkal működő környezetben is meg kell találnia a saját feladatát, szerepét.

Mi örülünk, hogy végighallgattuk, neked is ajánljuk!

Podcast, hogy a jövőben is otthon legyél

A kéthetenként új résszel jelentkező RE:FACT bemutatja a jövőnket aktívan formáló legizgalmasabb embereket, cégeket és technológiai újításokat az ipar, a számítástechnika, és úgy általában a mindennapi élet színterein. A házigazda: Juhász Bálint. A korábbi epizódokat itt találod.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a RE:FACT Podcast.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában