Nem gondoltuk volna, hogy valaha egy mondatban szerepelnek a "sportszemüveg" és a "vezérlés" szavak.

20 éve, amikor az Intel Pentium processzorokkal szerelt gépek ritkaság számba mentek és az Oakley Eye Jacket szemüvege a raverek kötelező kiegészítője volt, senki sem gondolta, hogy a napszemcsit és a szilíciumlapkát valaha is ötvözni fogják. A több, mint 600 szabadalmáról híres napszemüveg gyártó, a kaliforniai Oakley Inc. azonban tovább gondolta az okosszemüveget, mint egy zenehallgatásra és telefonálásra alkalmas eszközt.

Áramvonalas egy jószág

Az innovatív gondolkodás nem újdonság náluk, így nem is meglepő, hogy a Radar Pace több, mint amit a piac többi szereplője kínál. Összebútoroztak hát az Intel mérnökeivel és egy olyan cuccot fejlesztettek, amely először kiismer, aztán pedig nem hagy eltunyulni.

Az első szabadedzős körök alkalmával, a hozzá csatolható szenzorok alapján pulzus és légzésszámot monitoroz, ha bicajt tekersz, akkor még a pedálok csapásszámát is képes befogadni, az egymásra hangolódást követően pedig a meghatározott edzéstervnek megfelelően kihajtja belőled a maximumot. Pont a maximumot, egy cseppel sem többet, mert ha észleli, hogy a teljesítőképességed végét kaparászod, akkor figyelmeztet is, hogy vegyél vissza.

A rendhagyó bemutatón Molnár Péter esztergomi testnevelő tanár próbálhatta ki, milyen, amikor őt izzasztják meg

Folyamatosan kommunikál veled a fejhallgatója révén, valamint a "Hey, Radar!" felkiáltással kezdeményezett társalgásaitok során a feltett kérdéseidet is igyekszik megválaszolni. Beépített mikrofonján szólíthatod meg, de ha nem egyedül futsz, vagy épp bicajozol, akkor a “Stop listening.” paranccsal elkerülheted, hogy folyamatosan visszajelezze, nem érti, mit is szeretnél, amikor lihegve beszélgetsz a melletted loholó sorstársaddal.

Természetesen napszemüvegként is megállja a helyét, az Oakleytól megszokott optikai tisztasággal bíró lencsékkel kapod. Igen, lencsékkel, mert nem csak nappal bicajoznak, vagy futnak az emberek, ezért van egy színezetlen lencse is a dobozban, amit szürkületkor egy mozdulattal könnyedén cserélhetsz is.

A szár belső felén találjuk az egyetlen nyomógombot, amivel életre kelthetjük

Az akkumulátora hagyományos micro USB csatlakozós és elég jól bírja a strapát. 6 óráig húzza az igát, miközben folytonosan monitoroz és elemez, vagyis egy átlagos szintidejű futó képes letolni vele egy maratont a szemerkélő esőben, mert ha nem mondtuk volna, IPX5-ös cseppálló szabványnak is megfelel.

A csatlakozó, amihez minden vidéki kocsma pultosától kérhetsz töltőt - jó eséllyel lesz nála egy ilyen

A telefonálásról sem kell lemondani, pusztán a szárán elhelyezett érintőpanel koppintásaival lehet vele hívást fogadni, vagy épp nem fogadni. Természetesen zenelejátszásra is alkalmas, minden csak attól függ, hogy az érintőfelületét hányszor és milyen hosszasan nyomjuk meg.

A logó melletti felület a miniatűr touchpad, némi gyakorlás után ezzel vezérelhető a high tech sportszemüveg

Az Unobtaniumból is jutott bele, amit az Oakley csak O-Matter néven emleget. Ezzel a cuccal indult hódító útjára az Oakley, amikor még azzal bíbelődtek, hogy motokrossz kormányok markolatait varázsolják olyanná, ami a kéz nedvességére nem csúszni, hanem inkább tapadni kezd.

Viselve nagyon kényelmesnek és egész könnyűnek találtuk a sportszemüvegek királyának új zászlóshajóját, azoknak ajánljuk, akik komolyan veszik a futást, vagy a bringázást.

(A szerző fotóival)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Annyi eső esett egy nap alatt, hogy szinte vízen úsztak az utasszállítók a dubaji reptéren

Döglődik a Messenger egyik alapvető funkciója

További cikkeink a témában