A telefonszám tudakozó jelentősége a World Wide Web elterjedésével vált egyre előnyösebbé. A múltban minden ilyen tevékenység papíralapon vagy hagyományos tudakozó segítségével valósult meg. 2007-ben az iPhone megjelenésével a korábbi telefonok „okossá váltak”, hiszen az internet – vagy WI-FI kapcsolat segítségével minden egyszerűbb lett. A Google Android platformon futó készülékek pedig magasabb szintre emelte az eddigi kommunikációt. Az alábbi cikkben összefoglaltuk, hogy miért nem jó, ha kimaradsz a fejlődésből.

Mindenhol elérhetőek vagyunk!

A kutatások szerint jelenleg több mint 5 milliárd okoskészülék van forgalomban az egész világon. Az sem elhanyagolandó tény, hogy a netes előfizetések száma folyamatosan növekszik: több mint 7,2 milliárdos emelkedés csak az elmúlt években, és láss csodát, ezek túlnyomó része mobil-előfizetés, amely leginkább 4G-s vagy 5G-s netkapcsolatot jelent. Sajnos – főleg a fiatal generációnál figyelhető meg – hogy élőben már alig kommunikálunk, többet beszélünk a telefonunkon (pl.: Facebook Messenger, Viber vagy WhatsApp) mint személyesen a családdal vagy a haverokkal. Érdemes elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb számodra. És nem biztos, hogy jó, ha mindenütt elérnek.

Az appok bűvöletében

Az ünnepi roham előtt a vásárlásaidat leginkább online végzed, könnyedén, gyorsan és az okostelefonod segítségével, nem beszélve arról, hogy egyszerűbb a Netpincérről ételt rendelni, mint sorban állni a gyorsétterem előtt, vagy érintkezni a tömeggel. A Spotify pedig remek alkalmazás, ha zenét hallgatnál, a számos játékapp csak a hab a tortán. Hol van már a népszerű Angry Birds, igaz? A honfoglaló pedig minden korosztály kedvence. Az alkalmazások száma folyamatosan növekszik, szerencsére arra is van mód – méghozzá ingyenesen – hogy megtudd, tényleg a haver hívott-e, vagy csak valaki szórakozott veled. A Google Play és az Apple Store kínálatában is találsz remek telefonszám tudakozó applikációkat.

Andris segít? Avagy a navigáció új világa

A GPS néven ismert műholdas nyomkövető technológia, a mobiltelefon-tornyokból és a Wi-Fi hálózatokból érkező információkkal ellátva, az okoseszközöket meglehetősen nagy teljesítményű nyomkövető készülékekké változtatta. A Google Maps volt a kezdet – a folyamatos fejlesztéseket követően sokan használják – és Európában megismertük a Waze appot. A magyar nyelven elérhető navigációban több hangot is beállíthatsz, de sokak szerint Andris a sztár. Ugye milyen könnyű vele tájékozódni? Természetesen vakon nem szabad megbíznod benne, akárcsak a Google Maps esetében, jó, ha tudsz tájékozódni, legalább alapszinten. Tény, hogy ezek a programok hasznos segítséget nyújtanak a vezetőnek.

Enciklopédia helyett…

Gyakran előfordul – főleg a kedvenc filmed nézése közben – hogy utána kell nézni valaminek, legyen az színész, sztár, híres ember vagy egy fogalom. Csak klikk a Wikipédiára – amelyet részben magyar nyelven is elérsz - és kinyílik a világ. Az ingyenes platformot folyamatosan fejlesztik főleg hobbiszerkesztők. Ha pedig hazai oldalban bízol, akkor ott az Aranyoldalak. A telefonszámok tekintetében pedig a Google a mindentudó vagy ha részletesebb adatok érdekelnek a hazai szolgáltatók: Telekom, Telenor és Vodafone – mobil tudakozó oldalai – adhatnak segítséget. Abban az esetben, ha az előfizető elrejtette telefonszámát, akkor könnyen zsákutcába juthatsz.

Aki lemarad a fejlődésből, az kimarad!

Láthatod, hogy a világunk folyamatosan változik és a korábbi net-boom mellett az okosmobilok is hozzájárulnak ahhoz, hogy az információt gyorsan elérd. Nem érdemes tehát lemaradni. Azt meg érdemes megfontolnod, hogy ki és mikor, illetve hogyan érhet el. Törekedj arra, hogy élőben kommunikálj szeretteiddel és barátaiddal. A mobilod remek lehetőségeket kínál – használd amire szükséged van -, de semmi esetre sem válj függővé, valamint ne vessz el az appok világában! Ha pedig sokat használod, védd adataidat! A gyártók már törekednek a telefonok teljes körű védelmére, még jóval a piacra kerülés előtt.

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Elfelejtették kiengedni a Malév-gép futóművét, 243 km/óra sebességgel szálltak le hasra

További cikkeink a témában