Ha azt hitted, csak egymillió környékén lehet bezsákolni egyet az Asus duplakijelzős ZenBook Duójából, akkor gondold újra. Persze kell némi kompromisszumot kötnöd.

Már járt nálam az Asus ZenBook Duói közül néhány, szépen hozzájuk is csiszolódtam, nem mondom, hogy könnyen, de összeszoktunk, annyira, hogy már néha szinte hiányzik egy-egy videóvágásnál az a plusz kijelző, főleg, ha közben valami mást is kellene csinálnom. Ha az ember egyszer megérzi az ízét, akkor könnyen beleszeret, csak akkor meg jönnek a problémák és a balhék a pénztárcánkkal és a bankszámlánkkal, ugyanis a rendre brutális hardverrel megpakolt Duók irdatlanul drágák, persze valamit valamiért, egy ilyen konfiguráció nem lehet egyelőre alig párszázezer forint.

Aztán jött az ZenBook Duo UX481. Az Asus nagyon okosan rájött, hogy el lehet ám adni ebből a remek duplakijelzős vasból többet is, ha nem pakolja meg olyan hardverrel, amitől lesz otthon egy házi atomerőműved, de ez nem azt jelenti, hogy gyenge lenne. Az UX481 ugyanis bőven jó munkára, már ha nem akarsz villámgyorsan videót renderelni, „csak” grafikai munkákat végezni vagy egyéb olyan melókat megcsinálni, amihez jól jöhet a két kijelző, de nem különösebben zavar, ha mondjuk játszani már nem tudsz vele extrém beállításokkal. Cserébe viszont az ára a töredéke az előző verzióknak.

És ennek kulcsa a videokártya. Míg a nagyobb tesókban simán elketyeg egy RTX 2060, itt egy GeForce MX250 dolgozik, ami rendben, lehet, hogy nem tudja elfuttatni a Controlt ray tracing támogatással 60FPS-sel, de melóhoz tökéletesen megfelel. Minden másban viszont nem igazán köt kompromisszumot a laptop, és itt a lényeg. Egy i7-105010U processzor mellé 16GB RAM és egy 1TB-os SSD került, ami gyorsan és fürgén tartja a munkavégzést, és bőven elég még egy jódarabig bármire.

De persze nem csak a videókártya okozza a többszázezer forintos árkülönbséget, a kijelző terén is kénytelenek vagyunk némi kompromisszumot kötni, hiszen az UX481 mindkét kijelzője 4K helyett full HD-ban parádézik, de őszintén szólva egyáltalán nem látszik a különbség egy átlagos felhasználás során, a színek gyönyörűek, élénkek, tűéles képével egyszerűen nem nagyon lehet betelni. Ha mindenáron 4K-ra vágysz egy laptopban, valószínűleg ez persze nem nyugtat meg, de ez a full HD is brutálisan gyönyörű, nem hiányoltam az eddigi verziók erősebb felbontású kiejlzőit.

A ScreenPad Plus funkcionalitása takkra ugyanaz, mint a tesóié, tökéletesen működik rajta a kézírás-felismerés, továbbra is több részre osztható, és szabadon dobálhatóak rajta a megnyitott alkalmazások. Ha valakinek esetleg nem lenne meg, akkor erre a plusz kijelzőre különféle alkalmazásokat rendelhetünk, de akár teljes oldalakat is megnyithatunk rajta, így például egy szöveg szerkesztése mellett bármikor láthatjuk a Spotify-listánkat, vagy használhatunk kézírást, ha arra lenne igény, de ez tényleg csak a jéghegy csúcsa, az extra kijelző ugyanis a grafikai munkáktól kezdve a zeneszerkesztésig abszolút mindenre jó, és tényleg hasznos is.

A ZenBook Duo UX481 egy teljesen vállalható kompromisszum, ha bejönnek neked az Asus duplakijelzős laptopjai, de nincs most egymilliód arra, hogy egy brutális hardverű verziót vegyél belőle. Lehet, hogy gépelésre nem a legjobb, a billentyűzet ugyanis kissé fura elhelyezkedésű, bár nyilván ez is hozzászokás kérdése, de minden másra iszonyú erős és gyönyörű kis gép.

És a legszebb benne az, hogy pont olyan hardverrel érkezik, ami egy átlagos munkavégzéshez megfelel, de nem kerül 600.000 Ft-ba sem. Ha bele akarsz vágni a ZenBook Duók csodálatos világába, de túl drágának és túl soknak tartottad azt, amit a „nagytesók” adni tudtak, akkor lehet, hogy érdemes itt kezdened. Mindent tudni fog, amire szükséged van, a ScreenPad Plus pedig nagyon nagy segítség, ha hozzászoksz. És hozzászoksz.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában