Baktériumokkal végzett kísérlet igazolta ennek a lehetőségét.

Japán kutatóknak sikerült igazolniuk a „pánspermia elméletet”, miszerint az egyszerű életformák, egyes baktériumok képesek eljutni egyik bolygóról a másikra és túlélik a világűr szélsőséges körülményeit:

A kutatók a radioaktivitásnak legjobban ellenálló Deinococcus radiodurans baktériumot a Nemzetközi Űrállomáson kívül helyezték el, 400 kilométernyire a Földtől. A világűr szélsőséges körülményeinek, nagy hőingadozásnak kitéve, erős UV-sugárzásban három évvel később is életben voltak a mikroorganizmusok.

Bár a tanulmány szerzője és a tokiói Gyógyszerészeti és Élettudományi Egyetem emeritus professzora, Jamagisi Akihiko a laboratóriumban végzett különféle kísérletek miatt tudta, hogy túléli a baktérium, de amikor az tényleg élve tért vissza, megkönnyebbült. A japán szakember fontos eredménynek tartja, mert

„mindenki úgy gondolja, hogy az élet a Földön kezdődött, de az új eredmények azt mutatják, hogy más bolygókon is keletkezhetett az élet.”

A tudósok úgy vélik, hogy több mint három milliárd évvel ezelőtt a Mars sokkal melegebb volt, mint manapság, a bolygó felszínén folyók és tavak is voltak és a körülmények kedvezőek voltak az egyszerű mikrobiális élet kialakulásához.

Az eredmények a Mars-utazást is előbbre vihetik és érdekes lehetőségeket vetnek fel.

Eközben...

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában