Nem hiába sorolja a NASA is a ritka kivételek közé a "magyar tengert".

Kutatók vízmintát vettek a Balaton-átúszás térségében (Révfülöp-Balatonboglár vonalon), illetve további hét helyszínen, majd arra az eredményre jutottak, hogy

a Balaton vize a legtöbb helyen kiváló, szinte ivóvíz minőségű.

A kutatók nemcsak a tó közepén, hanem partközelben is vettek vízmintákat: a legkritikusabbnak számító Keszthelyi-medencében a vízben a megengedhető, literenként 50 mikrogrammnyi algamennyiségnek (a-klorofill) csak a fele, Szigligetnél a negyede, a Balaton-átúszás térségében, Révfülöpnél a tizede, a keleti medencében pedig mindössze a huszadrésze volt.

A tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet professzora, Vörös Lajos elmondta, hogy őket is meglepte az eredmény: „egyelőre nincs magyarázat arra, mitől lett jobb a vízminőség a melegedő időjárás és víz ellenére, hiszen nem mérjük, vizsgáljuk a Balatonban lezajlódó folyamatokat, ezek kutatására két évtizede nincs forrás”.

A professzor ugyanakkor hozzátette, hogy az algamennyiséget tudják csak mérni, ami nem más, mint „kullogás az események után”. Mindenesetre a NASA szerint is tisztul a Balaton:

Ritka kivételek közé sorolja a Balatont a NASA

A műholdfelvételek szerint tisztul a Balaton.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés