És környezetbarátabbak is, ami azért nem utolsó szempont.

Az okostelefonok képernyői és a napelemek gyakran olyan ritka és ezért drága nemesfémeket tartalmaznak, mint

  • az irídium – amelyet az OLED-ekben (szerves fénykibocsátó diódákban) vetnek be, ritkább, mint az arany és a platina – vagy
  • a ruténium – amelyet napelemekben használnak, a legritkább stabil elemek egyike.

Nem elég, hogy ritkaságuk miatt nagyon drágák, ezek a fémek sok vegyületben mérgezőek is.

Nos, a Bázeli Egyetem kutatói kifejlesztették az elektronikai felhasználású nemesfémek olcsóbb, erősebb és kevésbé mérgező, mangánalapú alternatíváját, amikor az egyetem kutatóinak, Oliver Wengernek és Patrick Herrnek

először sikerült létrehozniuk olyan világító mangánkomplexet*, melyben fénnyel való besugárzás hatására ugyanolyan reakciók játszódnak le, mint a ruténium- vagy irídium-vegyületekben.

* Komplexnek hívják azokat a vegyületeket, amelyekben koordinatív kötéssel ligandumok kapcsolódnak a középpontban lévő atomhoz, ionhoz.

A mangán előnye, hogy a földkéregben 900 ezerszer gyakrabban fordul elő, mint az irídium, lényegesen kevésbé mérgező és jóval olcsóbb is. Korábban senkinek sem sikerült mangánnal olyan molekuláris komplexet létrehozni, amely szobahőmérsékleten oldatban világít, és speciális reakciós tulajdonságokkal rendelkezik.

Eközben...

A Google mesterséges intelligenciája forradalmasíthatja az orvostudományt

A DeepMind algoritmusának köszönhetően összeállt az egyik legfontosabb adatgyűjtemény az emberi genom feltérképezése óta.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Imádtunk fényképezni a Huawei legújabb telefonjával, a P60 Próval
További cikkeink a témában