Szintet lépnek az eddig „olcsónak” mondott telefongyártók, a Xiaomi mellett a OnePlus is az elit ligába lép a 9 Próval.

Aki meglátta a Hasselblad nevét a OnePlus 9 új kameráihoz biggyesztve, annak azonnal kinyílt a pénztárcája, mert ez a név tényleg valami nagyon extrát jelent a fotózásban, valamit, amit nem tudunk megfizetni, de tessék, most itt van egy mobilban, és persze nem, ez nem igaz. A OnePlus 9 és a Pro ugyanis nem konkrétan egy Hasselblad-tervezett kamerát pakolt a mobiljaiba, „csak” a színkalibrálásban segítettek, de így is sikerült valami egészen remekkel előállniuk.

Kezdjük ott, hogy a OnePlus mindkét verziója beállt a sorba, megkapta a Snapdragon 888-et és az Adreno 660-at, ami azt jelenti, hogy a sebességével nincs probléma, minden zökkenőmentesen, gyorsan megy, legyen szó sok alkalmazásról vagy játékról. Egy igazi erőmű a telefon, nem sikerült megizzasztanunk semmivel, pedig becsülettel megpróbáltuk. Legyen az a GRID Autosport vagy a SpongeBob Squarepants: Battle for Bikini Bottom Rehydrated, mindent olyan sebességgel vitt a hátán a grafikai beállításokat a maximumra húzva, hogy öröm volt nézni.

A kijelző AMOLED, ráadásul 120 Hz képfrissítésű, ami játékhoz baromi jó, de igazából bárhol megérzi az ember azt a tükörsima scrollozódást, amit a telefon adni tud. Azzal jobb egyből tisztában lenni, hogy a OnePlus 9 egyik verziója sem tartalmaz kártyabemenetet, úgyhogy érdemes átgondolni vásárlás előtt, mennyi helyre van szükség. 128 és 256 GB-os változatban is megveheted attól függően, mennyire akarod telepakolni a tárhelyét. Sajnos a jack csatlakozóról is le kell mondani, de ez már kezd teljesen természetessé válni.

A telefon egyszerű, de szép. Abszolút Samsung-érzetet kelt, láthatóan és érezhetően is az volt a cél, hogy már a kialakításával is az elit liga felé lépjen el vele a gyártó. Nem azért, eddig sem voltak éppen rondák a OnePlusok, de ez a telefon most végre tényleg prémium érzetet kelt, ami nem is baj, ha már a tűéles kijelzője, a hardvere és a kamerája is az elit liga felé kacsintgat, sőt, igazából egy erélyes lépéssel át is lép a határain.

Kifejezetten érdekes, hogy a kijelző nem csak gyönyörű 4K-s képet ad, de még VBR-képes is, azaz változtatni tudja a képfrissítését annak megfelelően, hogy milyen tartalmat játszol le rajta. Ilyet többnyire a jobb tévék tudnak, de tessék, most már itt van telefonban is. Ez az akkumulátor élettartamára lehet jó hatással, hiszen ha nem kell, nem meríti feleslegesen erősebb teljesítményével a telefont.

A OnePlus 9 Pro gyönyörű képeket készít, de azt azért nem szabad várni tőle, hogy olyat művel, amit telefon eddig még sohasem. Tévedés ne essék, tényleg szuper kamerával van megáldva mindkét mobil, mi főként a Prót teszteltük, és nem csalódtunk, de a Hasselblad név egyelőre még inkább tényleg csak mutatóban van (állítólag a 10 fejlesztésében már komolyabban benne lesznek), de nem kell szégyenkezniük, a színek természetesek és ez a lényeg. Egyelőre.

A Pro egy 48 MP-es főkamerát kapott, amiben lézeres autofókusz és optikai képstabilizátor is dolgozik, mellé került egy 50 MP-es ultraszéles látószögű kamera, plusz egy 8 MP-es telefotó lencse, amiben 3,3-szeres optikai zoommal lehet közelíteni, ami nem sok, de mégis valami. Egy 2 MP-es kamera hivatott felelni a mélységérzékelésért, ami szintén nem sok, de teszi a dolgát. Tulajdonképpen nem igazán tudtunk rossz fotót lőni a 9 Próval. Akár makrót használtunk, akár portrét készítettünk, akár ultraszéles látószöggel fotóztunk, mindent zokszó nélkül megoldott szépen, és bár tényleg nem dobtuk el a hajunkat, azért ott van a 9 Pro a legjobb kamerájú mobilok között.

A 4500 mAh-es akksi jól hangzik, de ilyen hardverhez kell is, ha kihasználod az adottságait, akkor képes vagy lemeríteni viszonylag gyorsan, de gyorstöltéssel kb. 40 perc alatt újrahúzhatod 100-ra, a 65W-os gyorstöltő ráadásul a dobozban lapul. Vezeték nélküli töltésre is képes a mobil, ráadásul vezeték nélküli gyorstöltésre, szóval nem lehet ráfogni, hogy ne tudnánk gyorsan a maximumra pumpálni az akksiját, ha nagyon akarnánk.

Víz- és porállósága már csak hab a tortán, úgyhogy ha úgy vesszük, az OnePlusnak megint sikerült elgondolkodtató alternatívát mutatnia a „nagy gyártókkal” szemben, annak ellenére is, hogy most már nem mondható olcsónak a OnePlus 9 Pro. 300 000 Ft körül lehet bezsebelni a 128 GB-os változatot 8GB RAM-mal, és ez bizony sok embert visszatarthat a vásárlástól. Amit viszont ezért a pénzért kínál a OnePlus, az nem a középmezőny, nagyjából minden benne van, amit elvársz egy telefontól, és amiért nem akarod majd lecserélni egy éven belül. Kíváncsian várjuk, hogy mit tudnak majd mutatni a 10-zel, de valószínűleg valami olyat, amitől leesik az állunk.

És ezt olvastad már?
Csak kiderült, hogy a legújabb iPhone-okból eltűnt az egyik alapfunkció