Kis finomítás itt, kis lenyisszantás ott, és máris nem fognak hiányozni az ultradrága telefonok? Nincs kizárva. Két hete használjuk az új Nord telefont, és meglepett minket.

A OnePlus most már bőven az elit ligában versenyez a számozott sorozatával, a 9 és a 9 Pro viszont ennek köszönhetően már nem is nevezhető olcsó telefonnak. A cégnek nagy előnye volt, hogy nyomott áron tudott közel ugyanolyan élményt nyújtani, mint egy „nagy gyártó”, de ennek vége szakadt, és bár lehet, hogy még most is olcsóbbak, mint a Samsung, annyival azért már nem, hogy az ember egyértelműen feléjük kezdjen közeledni, ha kiadnak valami újat.

Felismerték ők is, hogy kénytelenek egy új termékcsaládot piacra dobni, hogy azokat is be tudják húzni, akik nem akarnak 400 000 Ft-okat költeni egy mobilra, megszületett tehát a OnePlus Nord, amiért nem kellett túl mélyen a zsebedbe nyúlni, de igyekezett azért meglepően sokat adni a pénzedért, és be is jött a stratégia, a Nordokat vitték is, mint a cukrot.

A OnePlus most látta elérkezettnek az időt arra, hogy egy újabb Nordot dobjon be a közösbe, ami még jobb áron kerül boltokba, mint az „eredeti”, ez a Nord CE 5G, ami igazából egy elég jó opció mindazoknak, akiket tényleg lever a víz egy-egy telefon árcímkéjének láttán, de azért szeretnének már valami új mobilt venni, aminek szép a kijelzője, és maga a telefon sem ronda.

A CE rövidítés Core Editiont jelent, nem Central Europe-ot, pedig nagy téteket tettünk volna rá. Igazából arra sem tettünk volna nagy téteket, hogy egy kb. 100 000 Ft-os telefon ilyen remek felhasználói élményt tud nyújtani, főként azért, mert az utolsó mobil, ami nálam járt, épp a OnePlus 9 Pro volt, amit szívesen megtartottam volna örökbe, de hát az élet nem kívánságműsor.

A Nord CE persze nincs fémből, a hátlapja műanyag, de igazából nem is baj, ettől csak könnyebb a telefon, már-már pehelysúlyú, és nem is feltétlenül tűnik gagyinak tőle. A kijelzőn eleve ott figyel a védőfólia, a csomagban eleve ott lapul egy szilikon tok és persze a Warp gyorstöltő, amivel fél óra alatt 0-ról 70%-ra pikk-pakk fel tudod húzni a 4500 mAh-s akksit, ami elég jól bírja a gyűrődést.

Gondolnád, hogy oké, akkor biztos a kijelzőnél ment a spórolás, de nem, a Nord CE-nek kifejezetten gyönyörű 6.43-as, 90 Hz-es fluid AMOLED panel jutott, ami villámgyorsasággal, szép színekkel, megfelelően erős fényerővel és viszonylag röccenésmentes scrollozással éri el, hogy csúcskategóriásnak érezd a telefonod, és bár a HDR10 tanúsítványról le kell mondanod, különösebben nem fog érdekelni, ha egyébként is csak egy jól összerakott telefont szeretnél a mindennapokhoz.

Az Oxygen 11 szoftver ugyanúgy, ahogy a OnePlus jelen generációs mobiljaiban, itt is remekül működik, azt viszont kár lenne várni, hogy itt is egy Snapdragon 888 lő majd ki az űrbe, „csak” egy Snapdragon 750G hajtja ezt a telefont, és igazából meglepően jól vizsgázik. Akár játékhoz is, sem a GRID-et, sem a SpongeBob: Battle for Bikini Bottom Rehydratedet nem tudta megfogni a beállításokat a maximumra húzva, ami bevallom, kissé meglepett, de az Adreno 619 GPU és a 750G nem nagyon izzadtak meg semmitől.

A telefon tárhelye nem bővíthető, így ha mindent ész nélkül töltesz, akkor érdemes egyből a 256 GB-os opcióra befizetni a 128 GB helyett, és persze pénztárcától függően választani memóriaméretet is, hiszen a Nord CE 6, 8 és 12 GB RAM-mal vehető meg, én a 12/256-os verziót tesztelhettem, ennek a változatnak gyorsaságban nem éreztem semmiféle hátrányát egy komolyabb telefonnal szemben.

DE most jön a de: nyilván nem véletlenül olcsóbb ez a telefon még az alap Nordhoz képest is, teljesen értelemszerűen a kamerán tudott spórolni a OnePlus a legtöbbet az anyaghasználat mellett, és hiba lenne azt várni a 64MP-es OmniVision 64B4 szenzortól, hogy csodákat műveljen. Ezt a telefont nem a gyönyörű képei miatt fogja senki sem szeretni, bár az is tény, hogy néha eléggé meglepően jó képeket tud csinálni. Ehhez persze gyönyörű fényviszonyok kellenek, és az, hogy a célpont ne nagyon akarjon mozogni, mivel optikai stabilizátor ennyi pénzért nem jár, és ez bizony tud pár kellemetlen pillanatot okozni.

Ezt a fotót mondjuk ettől az árkategóriától rossznak nevezni nem nagyon lehet.

De ezzel együtt sem lehetetlen nagyon jó képeket lőni a Nord CE-vel, csak hát éppen tökéletesen érezni, hogy a 8MP-es széleslátószögű kamera a leggyengébb pontja, és hogy az előlapi kamera sem lesz közönségkedvenc, a főkamera viszont árához képest korrektül végzi a munkáját, ha az ember nem vár Galaxy S21 Ultra minőségű képeket tőle, csak úgy fellőne pár fotót Messengeren az ismerősöknek, akkor helyben van, azt kapja, amit szeretne. És ha szeretne 4K-s videókat lőni, akkor azt is megteheti.

Akkor hol itt a bibi? Igazából talán ott, hogy a OnePlus egyik nagy kedvencét, a némító csúszkát sikerült lehagyni róla, ami skandallum, viszont került bele jack csatlakozó, amiért megint csak szeretni lehet. A kijelző remek, a telefon 5G képes, dual SIM-es, egész jó képeket készít (főkamerával), kijelzőbe épített ujjlenyomatolvasóval rendelkezik és még olcsó is. Igen, elég durva a verseny ebben a kategóriában, de a Nord CE valószínűleg így is nagy kedvenc lesz, fogyni fog és szeretni is fogják. Szurkolok neki, hogy sikeres legyen, mert megérdemli.

És ezt olvastad már?
Így menekül egy orosz hadihajó az ukrán rakéták elől