A magyarázat sokkal régebbi maguknál az óráknál.

„Az óramutató járása szerint” – gyakran belefutunk ebbe a kifejezésbe, de vajon miért éppen balról jobbra haladnak az órák világszerte, hogy ha ugyanúgy tudná jelezni az időt a másik irányba haladva? És miért lehet néhány ritka kivétel, amelyik mutatója jobbról balra tart?

A megfejtés jóval régebbi, mint maguk az órák, úgyszólván egyidős a naprendszerrel – állítja Jack Foster dolgozata.

Ha az északi féltekén állsz, és a napot figyeled, hasonló ívet ír le, mint az órák mutatói, balról jobbra, ráadásul az általa vetett árnyék befejezi a kört az ellenkező oldalon. Következésképpen az első napórák számait is a ma is ismert járásnak megfelelően írták fel.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért éppen az északi féltekéről nézzük a dolgot? Egyszerűen itt terjedtek el széles körben a mechanikus órák, így – kicsit ’a történelmet a győztesek írják’ alapon – ez az élvonalbeli technológia terjedt el. Azon kívül a Föld lakható területeinek 70 százaléka az északi féltekén található, így minden adott volt a most ismert órák elterjedéséhez.

A karórák előtt elterjedt klasszikus zsebóra – Fotó: Unsplash

Vannak azonban ellenpéldák is: Bolívia parlamentje 2014-ben új, jobbról balra haladó órát kapott, David Choquehuanca külügyminiszter szerint „az identitásunk újrafelfedezése” céljából. Szóval nemzeti büszkeség sajátos megnyilvánulása ez, ami magában foglalja a déli féltekére való büszkeséget is.

A másik a prágai Zsidó tanácsháza barokk épülete, amin két óra van: az egyiken római számok vannak, és a „normális” irányba haladnak a mutatói; a másikon héber számok vannak, és visszafelé haladnak a mutatói. Ez azonban nem teljesen meglepő: az olvasás is jobbról balra halad, illetve a tóra körbehordozásakor az óramutató járásával ellenkező irányba mennek a zsinagógában.

A prágai óra – Fotó: Martin Pauer, Wikipedia

Előfordulnak – kicsit diszleksziához hasonló – esetek, amikor valaki nem tudja leolvasni a hagyományos órát, de a visszafelé járót igen. Ők találnak a piacon jobból balra tartó mutatós órákat, ha nem is sokat. Ilyen az egyformán szellemes nevű svájci Bolshevik és a Goofy (kajla) órák. A többségnek viszont óhatatlanul egyfajta kellemetlen érzése támad a jobbról balra forduló mutatók látványától.

A teljes cikket itt találod.

(Forrás: Hodinkee, borítókép: A kölni dóm órája – Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Az életükkel fizettek a világító számlapokért a rádiumlányok

A főnökeik ajánlására a női dolgozók zöme a nyelvével nyálazta a rádiumtól ragyogó ecsetet, voltak, akik a körmüket és az ajkuk is kifestették a mérgező anyaggal.

És ezt olvastad már?
Felejtsd el a repülő üzemmódot, repülés közben is lehet netezni már a nyártól