A pilóta állítólag katapultált, majd elfogták.

Nem alakul jól az oroszok ukrajnai háborúja, a héten például elvesztett egyet az egyik legmodernebb vadászgépükből. Legalábbis az ukrán hadsereg poszolt a Facebookon egy képet egy Szu-35 roncsairól. Ahogy írják, az ötödik generációs vadászgép Harkov mellett csapódott a szántóföldbe.

Az egyik szárnyon felismerhető egy vörös csillag, ami még a szovjet idők öröksége, és gyakran feltűnik az orosz légierő járművein – írja a Popular Mechanics. A gép nagy  része szinte a felismerhetetlenségig roncsolódott.

Oroszország eddig 19 repülőt veszített az invázió során az Oryx Blog szerint. Mindenesetre ez a fotó lehet a NATO-nál „Flanker-E” néven ismert gép első dokumentált vesztesége. A repülő a hidegháborús időkben használt Szu-27-es továbbfejlesztett, többcélú változata. Az ukrán fegyveres erők Fb-oldala több képet is posztolt a füstölgő roncsokról:

A Szu-35 Oroszország legfejlettebb vadászgépe a Popular Mechanics szerint. Az egyszemélyes gép 21,6 méter hosszú, a szárnyai fesztávolsága 15,2 méter. A gépet a Szuhoj Design Bureau tervezte, mintegy 2400 km/órás sebességre képes, 11 500 kiló üzemanyagot tud magával vinni, az Irbis-E radarral 400 kilóméterről észleli a légi célpontokat. Mindez a bőséges fegyverzettel együtt igen nehézzé teszi a Szu-35-t, írja a lap, megjegyezve, hogy ezzel együtt a gép jól manőverezhető. Erről egy, a 2017-es dubaji Air Show-n készült videó is tanúskodik:

Az ötödik generációsnak hívott vadászgépnek támadásra és védekezésre alkalmas rendszerei is vannak, de megvan a tervezett utódja is, a Szu-57-es, de az az elhúzódó fejlesztések és a pénzhiány miatt még nem bevetésre kész. A Szu35-ről itt olvashatsz bővebben.

Az ukrán légvédelem vállalta a felelősséget a gép leszedéséért. Az állítják, a pilóta katapultált, elfogták, és háborús bűnökkel vádolják, így ha bűnösnek találják, 8-12 év börtön vár rá.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Fotón a riasztóan gyorsan növekedő napfolt, amiben háromszor elférne a Föld