Az otthonunk biztonságának megőrzése manapság már nem jelent bonyolult feladatot az egyszerűen beszerezhető kameráknak köszönhetően, de a rendszer telepítése, kezelése és az adatok tárolása annál nagyobb kihívásokat tartogathat. A feladatunkat egy hatékony szoftverrel könnyíthetjük meg, ami lényegében elvégzi helyettünk a munka nehezét.

Több szem többet lát

Ahogy az utcai kamerák jelenléte a házunk környékén, úgy a különféle otthoni megfigyelőrendszerek is nagyban növelhetik a biztonságérzetünket, a privát megoldásoknak pedig megvan az az előnye, hogy csak mi férhetünk hozzá a felvételekhez, illetve eldönthetjük, kinek adunk engedélyt a megtekintésükhöz.

A lakások bekamerázásának szokása már nem számít különlegességnek,

bár sokan még mindig a hagyományosabb biztonsági megoldásokhoz fordulnak, ha a lakás védelméről van szó: a YouGov 2021-es statisztikája szerint az Egyesült Államokban a válaszadók 38%-a nyilatkozott úgy, hogy rendelkezik valamilyen otthoni biztonsági eszközzel, de közülük csak 18% választotta a videós megfigyelést, 16,2% profi cégekre bízza az otthona ellenőrzését és 8% végzi önállóan a megfigyelési feladatokat.

Amennyiben valaki szeretné biztosítani, hogy a távollétében se kerülhesse el semmi a figyelmét, ami a háza környékén történik, vagy akár otthonról való munka és egyéb elfoglaltság közben is igyekszik ellenőrzés alatt tartani a kertet, bejárati ajtót, az ingatlan messzebb fekvő részeit, az a rendszer kiépítéséhez szükséges kamerákat már bármelyik elektronikai boltból vagy internetes áruházból beszerezheti.

Ezek telepítése, a megfigyelőeszközök összekapcsolása és a felvételek tárolásának megoldása már egy fokkal bonyolultabb feladat, amihez a legnagyobb segítséget egy jól működő szoftveres rendszer jelentheti.

Egy ilyen rendszer sok mindent automatikusan megold a felhasználó helyett, és megkönnyíti azoknak a néha bonyolultnak tűnő teendőknek az elvégzését, amelyek nélkülözhetetlenek a valóban biztonságot nyújtó hálózat koordinálásához.

A NAS szerepe a biztonságban

Ilyen intelligens megfigyelési megoldást kínál a Synology Surveillance Station rendszere, ami egy webalapú alkalmazás az IP-kamerák hálózatának kezelésére. Az IP-kamerák a CCTV-kel és webkamerákkal ellentétben az internetre csatlakozva továbbítják az adatokat, így a biztonságos adattárolás különösen fontos kérdés lehet a használtuk esetében. Az adattároláshoz érdemes egy vagy több NAS szervert beszerezni, amelyek helyben történő tárolással kikerülhetővé teszik a felhőbe való mentést és az esetleges meghibásodások miatti adatvesztés kockázatait is csökkentik.

A NAS (network-attached storage), vagyis hálózati adattároló nemcsak rögzítésre és fájlok mentésére alkalmas, hanem sok más funkcióval is bír: tulajdonképpen egy kis számítógép, amivel sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé válik a szerveren tárolt adatok megosztása a helyi hálózatra csatlakozó eszközök között és saját operációs rendszerének (DSM, DiskStation Manager) alkalmazásával szoftvereket is lehet rá letölteni.

Az egyik speciális funkciót a megfigyelőrendszerek támogatása jelenti, ami a felvételek megbízható tárolásán túl a kamerák kezelésében is segítséget nyújt, többek között az intelligens vezérlést lehetővé tévő mélytanulási algoritmusoknak köszönhetően. A NAS mellett más eszközökre telepíthető szoftveres szolgáltatások leveszik a bonyolultabb feladatok elvégzésének terhét a felhasználó válláról, így a több kamerával operáló, komplexebb rendszerek ellenőrzése sem jelenthet nagy problémát.

Arcfelismerés és automatikus riasztás

 

Az intelligens elemzési lehetőség a felvételek képeinek vizsgálatát végzi el, majd megmutatja, többek között, hogy hány jármű vagy személy lépett be egy megfigyelés alatt álló területre és riasztást is küld a kapacitás túllépése esetén. Figyelmeztet továbbá a túlzsúfoltságra és a torlódás kialakulására is, valamint statisztikát készít egy-egy helyszín forgalmáról, akár óránkénti bontásban, így áttekinthetővé teszi a környékre jellemző mozgások alakulását hosszabb távon is.

Amennyiben sok látogató fordul meg a házban, vagy esetleg nem csak az otthonunk, hanem egy iroda vagy más létesítmény ellenőrzését bíznánk a rendszerre, akkor lehet hasznos kiegészítő az arcfelismerő funkció, ami 10 000 profilt képes tárolni és 97%-osnál nagyobb pontossággal dolgozik a NIST (Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet) tesztjének eredményei alapján. Noha a megfigyelőrendszerekben egyre gyakrabban alkalmazott arcfelismerés vitatott technológia, de bizonyos esetekben jól jöhet: gyorsan azonosítja például az illetéktelen személyeket, növelve a biztonság szintjét.

Élő adás

Az otthonunk bekamerázásának többféle oka lehet, előfordulhat például, hogy egész egyszerűen csak azt szeretnénk megtudni, milyen bútort rág szét a kutya, vagy mennyit ugat, amíg távol vagyunk, de egy hosszabb utazás során is előnyös lehet a biztonságérzetünk szempontjából, ha időnként rá tudunk nézni a lakásra, ellenőrizve a megfelelő állapotokat. Ha gyakran szeretnénk megtekinteni a kamerák képeit, akkor a mobilra letölthető applikációk kényelmesebbé tehetik a feladat kivitelezését.

A Synology Surveillance Station kiegészítéséhez kétféle app alkalmas: a Synology DS cam és a Synology LiveCam. A Synology DS cam a Surveillance Station mobileszközökre készült kiterjesztése, amellyel akár utazás közben is felügyelhető a rendszer és megtekinthetőek a felvételek. A LiveCammel élőben követhetjük a történéseket, méghozzá akadozásmentesen, pufferelés nélkül, akkor is, ha korlátozott a rendelkezésre álló sávszélesség.

Extra biztonság

Bár a NAS szerverek egy-egy merevlemez meghibásodása esetén is elkerülhetővé teszik a teljes adatvesztést, de a Surveillance Station egyik kiegészítő rendszerével, a C2 Surveillance-szel még nagyobb védelemben részesülhetnek az adataink. Az alkalmazás a felhőbe menti a kamerák által rögzített felvételeket, amelyek a nagy kapacitással bíró adatközpontokban tárolva könnyen előhívhatóak és megoszthatóak az arra jogosult személyekkel.

A felvételek biztonságát az adattároló egységből az adatközpontba vezető „út közben” az AES-256 titkosítás garantálja, de emellett még egy plusz védelmi szintet is létrehozhatunk a kliens oldali titkosítási kulcs beállításával. Azt, hogy milyen módon rögzítjük a felvételeket, szintén tetszés szerint választhatjuk ki: lehetőségünk van a teljes anyag raktározására, csak a fontosabb eseményeket mutató részek megőrzésére, vagy esetleg minden felvétel mentésére alacsonyabb minőségben, ez utóbbi esetben a fontosabb részek kerülnek csak teljes FPS-sel (képkockaszámmal) rögzítésre az automatizált rendszer által.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Synology.

(A fotók illusztrációk, forrás: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Elon Musk legújabb kirohanásában az iPhone használatának betiltásával fenyegetőzik

Ezekre az iPhone-okra lehet csak letölteni az iOS 18-at

Igazi nagy durranással érkezik az iOS 18

További cikkeink a témában