Van azért jó hír is: három megfelelt!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) első alkalommal ellenőriztette akkreditált laboratóriumával a légnedvesítők és aromadiffúzorok biztonságosságát – közölte az ITM. Mint írják, melegben a klímaberendezések, hideg időben a fűtés száríthatja a lakások levegőjét. A túlságosan száraz levegő növeli a fertőzések veszélyét, légzőszervi megbetegedéseket és köhögést okozhat, megviselheti a szemet és a bőrt. Az egészségkárosító hatások megelőzésére a jó minőségű, biztonságos légnedvesítők alkalmasak lehetnek. A hasonló elven működő diffúzorok aromaterápiás célt is szolgálnak, kellemes illattal tölthetik be a szobát.

A készülékek tartályában azonban rendszeres tisztítás és vízcsere nélkül penészgombák szaporodhatnak el, spóráik a párologtatott vízzel együtt a levegőbe juthatnak. A fertőzési, mérgezési kockázatok sokféle tünet kialakulásához vezetnek: ezek lehetnek enyhébbek (például irritált szem, orrfolyás, köhögés), de akár nagyon kellemetlenek, egészen komolyak is (fejfájás, izomgörcs, esetenként akár tüdővérzés).

E veszélyforrások a készülékek megfelelő szerkezeti kialakításával elkerülhetők: a párásítók vízzel érintkező összes felületének könnyen elérhetőnek, egyszerűen tisztíthatónak kell lennie, és a berendezésnek háromnaponta hangjelzéssel kell figyelmeztetnie a vízcsere szükségességére. Az ellenőrzésen megbukott termékek nem rendelkeztek ezekkel az alapvető képességekkel, de két termékkel további bajok is voltak:

a szerkezeti hiányosságokon túl a külső tápegység hálózati és törpefeszültségű részeinek nem megfelelő elválasztása, elégtelen szigetelése miatt a felhasználót áramütés is fenyegette.

Csak egyetlen ultrahangos párásítónak volt antibakteriális tulajdonsága, amely megakadályozza a vízben lévő baktériumok elszaporodását. A rendben lévőnek talált háromból fennmaradó két légnedvesítő elsősorban nedvszívó felületről, ventilátorral párologtatott.

A fogyasztóvédelmi hatóság haladéktalanul elrendelte a nem biztonságos termékek forgalomból kivonását. A súlyos kockázatú árucikkeket a forgalmazóknak a vásárlóktól is vissza kell hívniuk. A gyászos eredmények indokolttá teszik, hogy az idén először vizsgált termékkör fokozott ellenőrzését a jövőben rendszeresen elvégezze a labor – áll a közleményben.

Most már biztosan érdekel, mely termékekről van szó pontosan – itt a lista.

(Forrás: Fogyasztóvédelmi Portál, MTI. A kép illusztráció.)

És ezt olvastad már?
A japán űrhivatal elismerte, hogy kísérletet hamisított a Nemzetközi Űrállomáson
.