Ha valaki sokat mozog gépek között, pláne, ha azok nem a sajátjai, hanem mondjuk munkahelyi számítógépek, akkor igazán jól jöhetnek a pendrive-ról futtatható szoftverek, a portable appok.

Elképesztő mennyiségű hordozható applikációt találunk, jellemzőem Windows környezetre. Ha kicsit körbenézünk a kínálatban jól látszik honnan nőtte ki magát a dolog, hiszen a legtöbb ilyen (akár igen komoly, teljes funkcionalitású) szoftver valamiféle diagnosztikai feladatot lát el, amivel a rendszergazdák kideríthették mi a baj, abban az időben, amikor még nem mindenki volt hálózatra kapcsolva és a net sebessége is egy reumás csigáéval vetekedett. A pártíz megás szoftverek a kis USB meghajtón tartalmazták a beállításokat, eseteges jelszavakat, így pillanatok alatt mindenféle telepítés nélkül ki lehetett deríteni mi a gond. És a telepítés nélküliség a legfontosabb az egészben, hiszen egy rendes munkahelyen nem nagyon engedik meg nekünk, hogy bármit csak úgy felrakjunk azokra a gépekre, amiken rengeteg érzékeny cégadatot, információt tárolunk, ami teljesen érthető. De mondjuk a haverunk sem örülne, ha csak úgy a saját kedvünkért a PC-jére felraknánk a kedvenc ingyenes szövegszerkesztőnket, játékunkat. A portable appok egy külföldi kiránduláskor is jó szolgálatot tehetnek, hiszen egy netkávézóban (mert ki akar notival a hóna alatt szaladgálni), ahol mondjuk épp csak a fotóinkat szeretnénk a Facebookra feltölteni sokkal egyszerűbb és sokszor sokkal biztonságosabb is a saját USB kulcsunkon tárolt böngészőt használni , mint az ottani gépen lévő pl. Explorert.

Mára válogathatunk a játékok, irodai szoftvercsomagok, multimédia alkalmazások között, melyek a pendrive-on csücsülve várják a bevetést. Ezek lehetnek teljesen különálló (és akár a full, telepítős verzió tudásával megegyező) szoftverek, de ma már vannak olyan ingyenes megoldások, amivel komplett saját kis oprendszert indíthatunk el bármilyen gépen, amely menüjéből elérjük a saját szoftvereinket, mindezt pedig installálás és minden egyéb macera nélkül, egy-két kattintással. Ha egy alap PC-t szeretnénk kreálni magunknak, akkor az egyik legsikeresebb és jól működő csomag a Portable Apps környezete, ahol a Firefox-tól, a képeditáló szoftvereken át a videó lejátszókig szinte mindent megtalálunk, ráadásul ingyen és a szoftverlista, ha nem is rohamtempóban, de folyamatosan bővül. A Portable Apps használata egyszerű, az otthoni (vagy bármilyen saját) gépünkön legelső alkalommal feltelepítjük a Portable Apps környezetét egy pendrive-ra (érdemes minimum 4GB, de inkább nagyobb USB kulcsot használni), majd innentől már a szoftveren belül csak válogatnunk kell a különböző alkalmazások között, amiket automatikusan telepít, megjelenít és kész.

Kapunk saját Dokumentumok, Képek stb. mappákat, Intézőt, így gyakorlatilag egy új PC-nk lesz egy régin belül. Innentől ezt az adattárolót bárhol használhatjuk, mindig megtaláljuk és használhatjuk majd ezeket a programokat, mindig ott lesznek a dokumentumaink a megadott mappákban, csak az USB-s adattároló tárhelye szab határt a dolognak. Gondunk csak a hardverigényesebb programokkal lehet, hiszen például a 3D modellező Blender futtatásához kellhet egy normális videokártya, így elképzelhető hogy egy őskövület PC-n nem fog futni, mivel ezek a szoftverek bár egy USB-s flash meghajtón vannak, azért az épp aktuális gazdagép hardvereit használják, így előfordulhatnak problémák, de ennyiért (ugye free a cucc) ez vállalható kockázat. Ezen felül, amire számítani lehet, hogy egy-egy nagyobb, akár 200MB-os szoftver az USB csatlakozó és az adott gép sebessége miatt kissé lassú lehet, de még ez is vállalható kompromisszum azzal szemben, hogy minden könyvjelzőnk a böngészőben, minden sűrűn hasznát dokumentumunk állandóan velünk van, csak egy PC kell, hogy életre keltsük. Aki tehát mindig szeretne a zsebében tudni egy komplett PC-t az nézzen nyugodtan körül a hordozható szoftverek világában.

Tuningold fel az életed a Playerrel!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés