Repülő motorbicikli, magyar holdjáró és virtuális valóság-sisakban gokartozó gyerekek. Aki szombaton kicammogott a Hungexpóra, enyhébb sokként élhette meg, ahogy egyszerre csak teljes lendülettel jön szembe vele a XXI. század.

A Drónverseny és Robotika Show fő attrakciója persze nem a Holdjáró meg a repülő moci, hanem a Hungexpo G pavilonjának nagyobbik részét elfoglaló egész napos drónverseny volt, ami az első Drón Prix versenysorozat döntőjében csúcsosodott ki. Sajnos elég gyorsan kiderült, hogy amilyen látványos, ahogy a Youtube-on az apró drónok kergetik egymást a futurisztikus pályákon, élőben annyira követhetetlen, pláne fényképezhetetlen a dolog.

Egy darabig álldogáltam a pálya mellett, és próbáltam ráérezni a hangulatra, miközben olyan vehemenciával igyekeztem megfejteni a drónverseny-nézés titkát, amit általában csak azok éreznek, akik életükben először látnak hokimeccset vagy curlinget. Tíz perc megfeszített koncentráció után arra jutottam, hogy

a drónversenyeknek két kőbe vésett szabálya van, mégpedig a következők:

  • csattanás = a drón lezuhant
  • zümmögés = a drón valahol a közeledben van

Aki ezt tudja, az nagyjából már eligazodik egy drónversenypálya mellett, ami persze még nem jelenti azt, hogy élvezni is fogod a dolgot.

Ha valaki csak a drónok miatt jött, azért így sem maradt hoppon, ugyanis a hétvégére az összes nagyobb (és kisebb) dróngyártó kivonult a Vásárközpontba, aki csak él és mozog, így az emberek egészen közelről nézegethették meg tapogathatták a DJI meg a Parrot drójait, amelyek között néhány hazai fejlesztésű gépnek is sikerült meghúzódnia.

Az érdekesebb dolgok a pavilon kisebbik részében történtek, ami egy robotjunkie-nak maga volt a mennyország.

Itt volt például rögtön az első magyar holdjáró,

amit a Puli Space Technologies dobott össze a Google által meghirdetett Lunar Xprize-versenyre, és ha minden jól megy, jövőre indul is a Holdra. A verseny célja, hogy a résztvevők holdjárói 500 méter megtétele után nagy felbontású képeket és videókat sugározzanak vissza a Földre, akinek pedig ez elsőként sikerül, annak húszmillió dollár üti a markát.

A Hungexpón a Holdat egyelőre csak egy kisebb halmocska jelképezte, amin a Holdjáró minden alkalommal szépen át is dolgozta magát, vagyis remélhetjük, hogy a hasonló feladatokkal minimális gravitáció mellett sem lesz problémája.

A kiállítás másik nagy szupersége a szintén teljesen magyar fejlesztésű

repülő motorbicikli,

vagyis a Flike Aero volt, ami tulajdonképpen egy kurva nagy drón. Annyira nagy, hogy egy száz kilós embert akár száz km/h-s sebességgel is tud röpíteni. Ezt sajnos ott helyben nem tudtuk kipróbálni, de a cég azt ígéri, hogy jövőre már elkészülnek a végleges változattal, ami nagyjából egy sportautó árába fog kerülni.

Voltak kevésbé szerencsés bemutatók is, például a Rescube Robotics mentőrobotja, amit úgy terveztek, hogy át tudja vágni magát mindenféle gyilkos terepen, és a RoboCup Major Rescue League versenyben is szép sikereket ért el. A Robotika shown viszont mégsem szaladt fel úgy a lépcső tetejére, mint azt várni lehetett volna, de a készítői szerint ennek csak az volt az oka, hogy az egész napos mászkálásban a délutáni órákra már erősen elkoptak a robot kerekei. A csapat által a Robotika shown készített time-lapse videón látszik is, hogy a robotnak alapjáraton nem okozott gondot a lépcső megmászása.

Ha valaki eddig még nem találkozott a XXI. századdal, azt a Robotika shown szívlapáttal csapta pofán a "bezzeg az én időmben... nem voltak ilyen király dolgok"-érzés, például amikor azzal szembesülsz, hogy ezek a mai fiatalok már virtuális valóság-szemüvegben gokartoznak. "Nem gokart ez, hanem egy bazinagy, lábbal hajtós bicikli" - mondhatnád most erre, de ugye nem akarod, hogy rád fogják, hogy csak azért kötözködsz, mert irigy disznó vagy?

A kiállításra egyébként sikerült kivonulnia a határrendészetnek is, akik teljesen környezetidegen módon

egy sötét sarokban toborozták a leendő határőröket.

Hogy ez vajon az 5-10 éves kiskölyköknek szólt vagy a mellettük zokniszandálban sétáló apukáknak, esetleg a Call of Dutyn szocializálódott kockafejű tiniknek, azt nehéz lenne megmondani, de a rájuk vetülő hatalmas érdektelenségből kiindulva talán még a deák téri mekiben is több esélyük lett volna rá, hogy gyarapítsák az állományt.

A teremben emellett voltak még szamurájrobotok is, meg olyan robot, amit virtuális valóság-sisakban lehetett irányítani, meg szenzációsan nem kigyulladó Samsung-stand, de a legmindfuckabb dolog azért mégis az, amikor oldalra nézve azt látod, hogy egy kislány félbevágott almákat nyomogat, azok meg zenélnek. Videó sajna nincs róla, de képzelj hozzá egy klasszikus számítógépes prüntyögést.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Az Apple elmondta, miért nem szabad rizsbe tenni az elázott telefont

Ezt látni, miközben visszatérünk az űrből a Földre

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés