Ne menjünk bele abba a vitába, vajon sekélyes dolog-e büszkének lenni tárgyakra, a Samsung Galaxy Alphát az első néhány alkalommal úgysem fogod tudni úgy elővenni, hogy közben a szemed sarkából ne azt figyelnéd, hogy néznek-e az emberek. Az ok nagyon egyszerű: a szeptemberben bemutatott készülék nagyjából a legszebb Samsung telefon, ami valaha készült, de a jó tulajdonságai nem állnak meg pusztán a külcsínnél.

A Galaxy Alpha nemrég a Player szerkesztőségét is megjárta, ez alkalomból pedig össze is szedtük róla azt a nyolc dolgot, ami miatt azonnal lecserélnénk rá a mostani telefonunkat.

Dizájnos

Már-már azt hittük, hogy ez az idő sosem jön el, de a Samsung végre meghallotta a vásárlók óhaját, és az elegáns fémkerettel elindultak azon az úton, amire mindenki várt. Az Alpha által elkezdett formanyelv ráadásul tartósnak tűnik, hiszen az azóta megjelent Note 4 szinte hajszálpontosan ugyanezt a dizájnt vitte tovább, így kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy az Alpha a még be sem mutatott Galaxy S6 lekicsinyített mása.

Az biztos, hogy ilyen szép telót a Huawei Ascend P7 óta nem láttunk, és egy darabig talán nem is fogunk. Dizájn=tökéletes.

Kényelmes

Tudod, kisfiam, K2DZ4, volt idő, amikor az emberek úgynevezett telefonokat használtak, és ezeket aszerint értékelték, hogy mennyire kényelmesen lehet fogni őket egy kézben. ROTHFL!* - meséljük majd ötven év múlva a hitetlenkedő onokának, de hiába érezzük már most is, hogy ez mennyire nevetséges, attól még fontos szempont marad. A Galaxy Alpha azok közé a telók közé tartozik, ahol minden összejön, ami csak a kényelmes használathoz kell. Persze egy 4,7 colos kijelzőjű telefontól ez nagyjából el is várható, de azért a 6,7 milliméteres vastagság, a szinte valószínűtlenül könnyű (115 grammos) tömeg, vagy a kifejezetten csúszásgátló, perforált hátlap azért ebben a kategóriában is ritkaságnak számít.

*rolling on the holodeck floor

Szuper gyors

A Galaxy Alpha nem csak külsőben veri keményen a kategóriáját, de teljesítményben sincs párja: a nyolcmagos, Exynos Octa proci két tettestársával, a Mali-T628 MP6 grafikus chippel és a 2 GB RAM-mal messze a legbitangabb bandának számít az öt hüvelyk alatti telefonok földjén. Valószínűleg nem kell modnani, hogy TouchWiz felhasználói felülettől kezdve a legújabb játékokig minden úgy fut rajta, mint az álom, feltéve, ha nem azt szoktad álmodni, hogy scrollozásnál akadozik a telefonod. Mert ez nem akadozik, sőt, még évek múlva is egészen tisztességes konfigurációnak fog számítani.

Tökéletes kamera

A 12 megapixeles kamera említésére ma már talán nem sokan kapják fel a fejüket, de ha nem tudod, mitől kéne elájulnod, akkor nézd meg ezeket a képeket:

A Samsung Galaxyknak sosem kellett szégyenkezniük a kamera miatt, de mára szerencsésen eljutottak arra a szinte, hogy már nem csak kizárólag bulifotózásra lehet őket eredményesen használni, mi legalább is egy Alphával a zsebünkben nem nagyon lennénk kétségbe esve, ha akkor jönne velünk szembe életünk fotós témája, amikor éppen otthon hagytuk a tükörreflexest.

Ujjlenyomat olvasó

Jó hír, hogy a Galaxy S5-tel szemben az alsó gombba beépített szenzor immár nem az idegeskedés kiapadhatatlan forrása, hanem egy valóban használható kényelmi funkció. Hogy mire jó az ujjlenyomat? Hát arra mindenképpen, hogy a PIN-kóddal vagy a mintával ellentétben az ujjlenyomatodat részegen sem tudod elfelejteni, ezen kívül többek között Google Playben és PayPal-os fizetést lehetővé tevő oldalakon fizethetünk is vele.

Kezelhető

Próbálj meg egy napig mindent az ügyetlenebbik kezeddel csinálni, és amikor végre visszatérhetsz a normál "kézkiosztáshoz", akkor fogod ugyanazt érezni, amit akkor érzel, amikor bármilyen más telefon után egy Galaxy telón kezdesz el legépelni egy levelet: a több évnyi, elkeseredett küzdelem a betűkkel hirtelen véget ér, és szinte hihetetlen módon a képernyőn mindig azok a szavak jelennek meg, amiket eredetileg kigondoltál. Mivel nagyjából kétszer olyan gyorsan tudsz rajta gépelni, az Alpha elég gyorsan rászoktat, hogy a telefonodon dolgozz - ezzel együtt arra is rá fogsz jönni, hogy eddig csak azért nem tetted, mert túlságosan kényelmetlennek érezted a dolgot.

Pulzusmérő

És nem csak pulzusmérő, de az egészséges élethez szükséges funkciók egész sora, élükön az S Health-tel, ami az egyik legjobb, legletisztultabb és legsokoldalúbb androidos fitneszalkalmazás. Segítségével a lefutott kilométerektől a napi edzésmunkán keresztül az elfogyasztott kalóriákig mindent naplózhatunk, kielemezhetünk, de ha ennyivel sem érjük be, akkor akár az alvásciklusunkat is nyomon követhetjük. Ezt egészíti ki tökéletesen a sportolók, hobbi kocogók, hevesebb vérmérsékletű pasziánszozók számára létszükségletű pulzusmérő, amelyet okosan a kamera mellett helyeztek el, így különösebb odafigyelés nélkül is kényelmesen tudjuk használni.

Komatibilis a Gear S-szel

Ha kényelmesen szeretnél sportolni, vagy egyszerűen csak nem szereted mindenhova magaddal vinni a telefonodat, akkor jó hír, hogy az Alpha kompatibilis a legújabb Gear S okosórával, amely a külön SIM-kártya foglalattal, a wifi- és 3G- kapcsolattal és az egy gigahertzes procival inkább nevezhető egy csuklóra erősíthető telefonnak, mint órának, emellett pedig az egyik legjobb fitneszkarkötő is, amit mostanában kaphatunk.

Samsung Galaxy Alpha

Méret: 132,4x65,5x6,7 mm
Tömeg: 115 gramm
Kijelző: 4,7 colos, 1280x720 pixeles Super AMOLED (312 ppi)
Oprendszer: Android 4.4.4 (frissíthető 5.0-ra)
Proci: Exynos 5 Octa 5430, négymagos, 1,8 GHz-es Cortex-A15, és négymagos, 1,3 GHz-es Cortex-A7
GPU: Mali-T628 MP6
Belső tárhely: 32 GB
RAM: 2 GB
Kamera: 12 MP, autofókusz, LED-es villanó
Videó: 2160p
Másodlagos kamera: 2,1 MP
Adatkapcsolat: 4.0-ás Bluetooth, NFC, LTE, wifi 802.11 a/b/g/n/ac
Akksi: 1860 mAh

Támogatott és ajánlott tartalmaink
Well done
Hirdetés