A Note 20 Ultra 5G-vel fotózni öröm, videózni élmény. A telefont a 120Hz-es kijelző, a 8K-s videórögzítés lehetősége és a digitális toll mellett is számos apróság emeli a mezőny fölé, bár a nyers teljesítmény terén a Note-sorozat már nem olyan egyeduralkodó, mint egykor volt.

A bronz fényezés telitalálat lett

Ahogy azt az elmúlt években már megszokhattuk, a drágábbik Note kifogástalan megjelenéssel érkezik, igaz, első ránézésre szinte csak a kicsit vékonyabb alsó és felső szegélyben különbözik a tavalyi modelltől. Ennek mi örülünk, hiszen korábban felröppentek olyan pletykák, hogy a Samsung nagyobb stílusváltásra készül, aminek keretében elhagynák a Note jellegzetes, hajlított szélű kijelzőjét. Ez viszont végül csak a sima Note 20-nál történt meg, így a két modell már megjelenésre is markánsan különbözik egymástól. Amíg a sima Note 20 nagyjából egy átlagos telefon benyomását kelti, a Note 20 Ultránál megmaradtak a széria jellegzetességei: a szélein hajlított kijelző, a szögletesebb forma, aminek köszönhetően a Note 20 Ultra már ránézésre is egy képzőművészeti műremek.

Legalábbis addig, amíg meg nem fordítjuk, ugyanis a hátlapon található kameramodul olyan szinten uralkodik a telefonon, ami még a többkamerás kamerarendszerek korszakában is szokatlan látványt nyújt. A három lencsét, infravörös szenzort és vakut tartalmazó kamerának igazából nem a látványával van baj, hanem azzal, hogy nagyon durván kiemelkedik a telefonból, aminek eredményeképpen a Note 20 szabályosan billeg, ha lerakjuk valahova. Ez nem túl jó hír, hiszen míg magát a kijelzőt a legújabb Corning Gorilla Glass Victus védi, ami a gyártó szerint kétméteres zuhanást is kibír, a kameramodult a régebbi, Gorilla Glass 6 borítja, ami valamivel sérülékenyebb.

A telefon hátlapja ezzel együtt sem csúnya, köszönhetően a vadiúj, bronz fényezésnek, amiről a Samsung nem véletlenül hirdette büszkén, hogy ujjlenyomat-álló. A gyártónak egy nagyon régi problémát sikerült megoldania, ugyanis a Note 20 Ultrán több napos használat után sem találtunk egy árva ujjlenyomatot sem.

A 120Hz-es kijelzőn minden jobban néz ki

A kijelző terén a Samsungnak nem nagyon volt hova fejlődnie, hiszen már a februárban bemutatott Galaxy S20 Ultra is olyan kijelzővel érkezett, ami 120Hz-es képfrissítésre volt képes. Ahogy akkor írtuk, ennek az előnyei számos téren megmutatkoznak, hiszen a nagyobb képfrissítésű telefonnal nem csak videókat nézni vagy játszani nagyobb élmény, de a scrollozás folyamatossága is sokat javul. A telefon adaptív módban automatikusan vált a 120Hz és a 60Hz között attól függően, hogy mit csinálunk, ha pedig semmi sem történik a kijelzőn, akkor akár 10Hz-re is képes levenni a képfrissítési rátát, így kímélve az akkumulátort. A menüben azt is beállíthatjuk, hogy a telefon fixen 60Hz-es képfrissítéssel működjön, amire akkor lehet szükség, ha szeretnék kihasználni a 6,9 colos AMOLED kijelző teljes felbontását, ugyanis a 3088x1440 pixeles felbontás csak 60Hz-es képfrissítés mellett érhető el.

Az akkumulátor üzemidejével amúgy a magasabb képfrissítési rátánál sincs gond, a 4500 mAh-os akksi kapacitása mindig elég volt legalább egy napra, de visszafogottabb használattal a kétnapos üzemidő sem tűnik elérhetetlennek. A telefon egy 25 wattos gyorstöltőt kapott, amivel egy óra alatt 90%-ig lehet feltölteni az akkumulátort, ez a mai mezőnyben már nem számít kiemelkedőnek, de azért nem is rossz. Emellett a Note 20 Ultrát vezeték nélkül is tölthetjük 15 wattal, valamint megkapjuk a fordított töltés funkciót is, vagyis a telefon hátlapjára téve tölthetünk más eszközöket, amennyiben azok tölthetőek vezeték nélkül.

Erős, de már nem a legerősebb

Bár az üzemidővel nincs gond, a számításigényesebb feladatok közben azt vettük észre, hogy a telefon igencsak hajlamos a melegedésre, ami valószínűleg az Exynos 990 procira vezethető vissza, ugyanis ugyanezt tapasztaltuk a kisebbik Note 20-nál is. Az Európában és a világ nagy részén árult Note 20 Ultra a Samsung saját gyártású processzorával érkezik, ami már az S20-ban bemutatkozott, a legújabb Snapdragon 865+ procit csupán az USA-ban árult változat kapta meg. Ez ahhoz a furcsa kettősséghez vezetett, hogy a Note 20 Ultra a világ egyik legerősebb telefonja is, meg nem is, hiszen amíg a Snapdragon 865+ procival felszerelt modell a benchmark-tesztek alapján szorosan ott nyargal a jelenlegi legerősebb telefon, az Asus ROG Phone 3 nyomában, az Exynos procis változatnak egészen tetemes a lemaradása. Mi az Antutu benchmark teszttel 530 ezer pontot sajtoltunk ki belőle, ami csaknem százezerrel marad el az Asus telefonjától, vagyis azt már nem állíthatjuk, hogy a Note 20 Ultra az egyik legerősebb androidos telefon a piacon.

A DEX minden eddiginél hasznosabb

Ez a gyakorlatban nem okoz problémákat, a Samsung-proci és a 12 GB RAM mindenhez elégségesnek bizonyult, még a DEX-et használva sem éreztük bántóan lassúnak a számítási teljesítményt. A Note 20-sorozat egyik nagy újítása, hogy a DEX immár nem csak úgy funkcionál, hogy a telefonunkra ráköthetünk egy monitort valamint egyéb perifériákat, hanem az USB-C-s töltőkábellel a készüléket egyszerűen rácsatlakoztathatjuk a számítógépre. Ennek számtalan előnye van, hiszen egy az egyben a számítógépünkről kezelhetjük a telefonunkat, ráadásul az Androiot teljes ablakban is futtathatjuk, mintha egy valódi számítógépes operációs rendszer lenne.

Persze megnyithatjuk kisebb ablakban is, egymás mellett futtatva a gépünkön a Windowst és az Androidot, ami borzasztóan kényelmessé teszi a két készülék közötti átjárást. Emellett arra is van lehetőségünk, hogy az androidos alkalmazásokból egyszerre többet futtassunk kisebb ablakokban, szóval adott esetben kényelmesebb is lehet a számítógépünkről dolgozni a telefonunkon. A DEX-szel kapcsolatban az egyetlen apró negatívum, hogy volt néhány alkalmazás, ami sehogy sem akart elindulni a számítógépen, ilyen például a Facebook, valamint a gyorsaságán is érezni, hogy nem magát a számítógépet használjuk, de összességében mégis egy olyan újítás, amit sokan fognak szeretni. (Frissítés: a Facebook-problémára megtaláltuk a megoldást: mivel kifejezetten DEX-re nincs optimalizálva, csak nagyobb ablakban látszik, kis ablakban megnyitva viszont csak egy szürke hátteret kapunk).

Kiváló hangzás, gyenge arcfelismerés

A Samsung készülékeinél - és különösen a Note-nál - mindig elmondjuk, hogy a látványos újításokon túlmenően az igazi erejük abban van, hogy a legapróbb részletekig tökéletesre vannak csiszolva. Ez a Note 20 Ultra esetében sincs máshogy, bármit is preferáljunk egy telefonban, az új Note-ban biztos, hogy nem fogunk csalódni. Nekem újságíróként például az egyik legfontosabb szempont, hogy a telefon virtuális billentyűzete rendben legyen, ebből a szempontból pedig a Note 20 Ultrával kevés telefon veszi fel a versenyt, hiszen a force touch-nak köszönhetően a gombok lenyomására a telefon nem csak rezzen egyet, hanem valóban jó fizikai visszajelzést ad. Nem olyan, mintha egy valódi billentyűzeten gépelnél, de azért közelít hozzá.

De mondhattuk volna akár a sztereó hangszórókat is, amik a Dolby Atmos hangzással felvértezve valószínűleg a legjobb hangélményt nyújtják, amit egy telefon nyújthat. Emellett - ahogy azt már megszokhattuk - a Note 20 Ultra egy USB-C-s AKG fülhallgatóval érkezik, amiben audiofilek biztosan találnának kivetnivalót, de egy gyári füleshez képest, pláne a szoftveres felbontásnövelő technológiával együtt, azért kifejezetten jól szól.

A Samsung tehát magának rakta magasra a lécet az évek alatt, és ez néha visszafelé sül el, például a különböző biometrikus azonosításoknál, amik meglepően semmilyenek a Note 20 esetében. A kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó ugyan második nekifutásra jól működött, de azért még mindig nem nehéz "mellé tenni" az ujjunkat, az viszont kifejezetten zavaró, hogy a telefon napszemüvegben nem képes felismerni az arcunkat, így az arcfelismerés csak korlátozottan használható.

Új funkciókkal bővült az S-Pen

Az S-Pen, azaz a telefon aljából kicsúsztatható digitális toll továbbra is a Note 20 egyik nagy fegyvere, aminek a rendszeres használatára elég könnyű rákattanni. A Samsung néhány extra gesztusfunkciót is rakott az idei modellbe, a tollal a kijelző előtt körözve visszaléphetünk az előző oldalra, képernyőfotót készíthetünk és egyéb utasításokat is adhatunk a telefonnak. Nem mondhatnánk, hogy ezeket a lehetőségeket maximálisan kihasználtuk, viszont tény, hogy az S-Pen enélkül is épp elég hasznos kiegészítő.

A tollal rajzolhatunk vagy írhatunk a képernyőre, megjegyzéseket fűzhetünk a különböző dokumentumokhoz, és arra is képes, hogy csak a képernyő számunkra fontos részéről készítsen képernyőfotót. Nem új funkció, de továbbra is egészen lenyűgöző, hogy a Samsung Notes jegyzetalkalmazás szinte hiba nélkül képes felismerni még a viszonylag csúnya kézírást is, majd azt bedigitalizálva rögtön el is menthetjük az immár nyomtatott jegyzeteinket Wordbe, Powerpointba vagy akár PDF-be is. Apró, de hasznos újdonság, hogy a Notesban immár mappákba is rendezhetjük a jegyzeteinket, amik így nem keverednek össze. A digitális tollat emellett továbbra is használhatjuk önkioldóként fényképezéshez, a zenék léptetésére vagy távirányítóként is Powerpoint-előadások közben.

50x-es zoom, 8K-s videók

A Note 20 Ultra egyik legerősebb része a hátlapi kamerarendszer lett, ami egy 108 megapixeles főkamerát, egy 12 megapixeles telefotó lencsét valamint egy 12 megapixeles nagy látószögű lencsét tartalmaz. Ez a számokat nézve igen hasonló, mint amit a Galaxy S20 Ultránál láttunk, de azért van néhány jelentősebb különbség, ami a Note felé billenti a mérleg nyelvét. Az egyik fontos dolog, hogy a Note 20 Ultra lézeres autófókusszal van felszerelve, aminek köszönhetően gyorsabban és pontosabban fókuszál, ennek előnyei elsősorban a közelről készített makró fotóknál nyilvánulnak meg.

A telefotó lencse immár 5x-ös optikai zoomra is képes, és bár a maximális nagyítás a Note-nál már csak 50x-es (szemben az S20 Ultra 100x-os zoomjával), ez egyáltalán nem ment a kamera rovására. A tapasztalataink szerint a Note 20 Ultra nagyjából 20-25-szörös nagyításig képes olyan minőségű fotókat készíteni, amik még önmagukban is vállalhatóak, de a fotók minősége efelett sem vállalhatatlan.

Ezzel kapcsolatban egy nagyon hasznos kis adalék, hogy 20x-os nagyítás felett a képernyő tetején megjelenik egy digitális kereső (vagyis a kamera teljes, nagyítás nélküli képe), aminek segítségével sokkal könnyebben be tudjuk mérni, hogy éppen mire célzunk.

Szintén érdekes újítás, hogy a jelenetoptimalizáló mellett immár a fényképezési javaslatokat is bekapcsolhatjuk, amely hasznos tanácsokkal lát el minket azzal kapcsolatban, hogyan tudnánk javítani a fotóink minőségét. Ez mondjuk az esetek többségében csak annyit jelent, hogy a telefon a kijelzőn megjelöli, hogy szerinte hova kéne céloznunk, de makró fotóknál például kaptunk olyan tanácsot is, hogy lépjünk hátra egy keveset, és használjunk inkább kétszeres nagyítást.

Ahogy említettük, a főkamera 108 megapixeles, viszont alapból csak 12 megapixeles fotókat készít, aminek az előnyei éjszaka vagy sötétebb környezetben mutatkoznak meg. Több pixel=több beengedett fény=világosabb fotók. Sajnos az élő fókuszos (aka portré) fotóknál még mindig az van, hogy a témának 1-1,5 méteres távolságban kell lennie, ami az egyre nagyobb optikai zoomokkal felszerelt mobilkamerák korában jelentősen lecsökkenti a lehetőségeinket. Szintén nem voltunk teljesen elégedettek a 10 megapixeles előlapi kamerával, ami ugyan nem készít rossz minőségű fotókat, de megrögzötten "kilúgozza" az arcokat, még akkor is, ha minden szépítési funkció ki van kapcsolva a gépen.

A Note 20 Ultrát a videósok is szeretni fogják, hiszen a telefonnal 8K-s felbontású videókat is készíthetünk, és emellett is számtalan érdekes funkciót kapunk. Az egyik ilyen a szuperstabil mód, ami gyakorlatilag úgy működik, mintha a telefont egy képstabilizátorra tennénk, és egészen komoly bemozgásokat is képes kiegyensúlyozni. Az S20 Ultránál már látott Profi videó móddal számtalan beállítási lehetőséget kapunk, többek között felvétel közben változtathatjuk a videó mélységélességét, és akkor ott vannak még az olyan hasznos dolgok is, mint a hangfókusz, amivel beállíthatjuk, hogy a telefon melyik irányból érkező hangokat rögzítse.

Megéri?

A Note 20 Ultra tehát egy szinte minden szempontból tökéletes - vagy ahhoz nagyon közelítő - telefon, amelynek árazásában a Samsung elkövetett egy elég komoly baklövést. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy a telefonok árai egyre inkább a csillagos eget súrolják, ezen a szokásukon pedig a gyártók egyelőre a koronavírus-járvány hatására sem változtattak. A Galaxy Note 20 például az USA-ban 1300 dollárért, Magyarországon 485 ezer forintos áron kerül boltokba, ezt a pénzt viszont az általános gazdasági visszaesés, a munkahelyek számának és a munakbéreknek a csökkenése miatt sokkal kevesebb ember fogja tudni megfizetni, mint akár egy évvel ezelőtt.

A Samsung a Note 20 Ultrát egy sokoldalú munkaeszköznek szánja, ami valahol feltételezi, hogy az ember elég sokat van úton, ám a home office hirtelen elterjedésével ez is egyre kevesebb emberre igaz, mint ahogy a szuper kamerát is elég nehéz kihasználni a négy fal között üldögélve. Emiatt az idei modellpalettából a többségnek valószínűleg inkább a sima Note 20 lesz a kézenfekvő választás, ami szintén kiváló telefon lett, a Note 20 Ultra pedig megmarad azoknak, akik semmilyen kompromisszumot nem hajlandóak kötni, ha a telefonjukról van szó.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés