Évek óta nem láttunk annyi és olyan radikális fejlesztést a Samsungtól, mint az új S-széria bemutatóján, ami néhány egészen váratlan dologban is nagy változást hozott az elődjeihez képest. Ha három kulcsszóban kéne összefoglalnunk a bemutatót, akkor azt mondanánk, hogy 5G, kamera és hajlítható kijelző.

A Samsung a megszokottnál korábban, már február elején leleplezte az idei csúcskészülékeit, amelyekkel kapcsolatban az első fontos kérdés a számozás volt: a Samsung úgy döntött, hogy nem követi az Apple-t, így a tavalyi S10 után az új telefon az S20 nevet kapta a keresztségben, egész pontosan lett egy S20, egy S20 Plus és egy S20 Ultra.

Ez a gyakorlatban nem is három, de ha úgy tetszik, rögtön hat különböző modellt takar, hiszen mindegyik telefonnak lesz 5G-s és 5G nélküli változata is - legalábbis a világ nagy részén. Az USA-ban a készülék Snapdragon 865 procival kerül a piacra, amibe integrálva van az 5G-s modem, így ott minden modell 5G-s adatkapcsolattal érkezik.

Samsung Galaxy S20 Ultra

A két telefon közül az S20 és az S20 Plus között van több hasonlóság, míg az Ultra egy igazi erődemonstráció lett, hiszen a Samsung tényleg mindent belepakolt a készülékbe, amit mobiltelefonba csak lehet. Ezek közül is a legdurvább talán a telefon hátlapi kamerája, aminél szebbet már láttunk, erősebbet (legalábbis a technikai adatok alapján) viszont nem nagyon:

az S20 Ultrában egy 108 megapixeles főkamera van, mellette pedig egy 48 megapixeles telefotó lencse 10x-es optikai és 100x-os digitális zoommal.

A hátlapi kameramodult emellett egy 12 megapixeles telefotó objektív és egy ToF 3D mélységérzékelő szenzor teszi teljessé. A Samsung rendesen ki is használta a brutális technológiát, ott van például a "triple shot" funkció, amivel egyszerr fotózhatunk a három hátlapi kamerával, vagy a "single take", ami egy rövid videóvá fűzi össze a három kamerával készített fotókat. A készülékkel 8K-s videókat is készíthetünk (másodpercenként 30 képkockás sebességgel), de ez nem az Ultra sajátossága, a másik két modell is tudja.

A Samsung mindhárom telefonja vadiúj, 7 nm-es processzorokkal érkezik, ami - ahogy fentebb említettük - az Egyesült Államokban a Snapdragon 865, Európában és a világ nagy részén pedig az Exynos 990. Az Ultra mindkét verziója 12 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel érkezik, ami microSD-kártyával is bővíthető.

Érdekes, de a Samsung egy váratlan döntéssel az S20-ban és az S20 Plusban nagyjából elhagyta az évek óta tökéletesített edge dizájnt, így az új készülékek közül már csak az Ultra érkezik lekerekített kijelzővel. Az S20 Ultrába egy 6,9 colos, 3200x1440 pixeles AMOLED kijelző került, amit a legújabb Corning Gorilla Glass 6 véd és 120 Hz-es képfrissítésre képes. A kijelző mindhárom modellnél Infinity-O, vagyis az előlapi kamera a kijelző tetején található kis lyukba került. Ez az Ultra esetében egy 40 megapixeles, a másik két modellnél 10 megapixeles kamerát rejt.

Bár nekünk eddig sem volt vele problémánk, de várhatóan sokat javul a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó is, ami a Qualcomm 3d Sonic Max szenzort használja, és 17-szer nagyobb, mint ami a Note 10-ben volt. Az Ultra hatalmas, 5000 mAh-os akksival érkezik, amit vezték nélkül 15, gyorstöltéssel pedig 45 wattal tudunk tölteni, és támogatja a fordított töltést is, vagyis vezeték nélkül tölthető eszközöknél a telefonunkat pótakksiként is használhatjuk.

Galaxy S20 és S20 Plus

Ahogy említettük, a sima S20 és S20 Plus esetében lényeges különbségek vannak az Ultrához képest, de ez nem jelenti, hogy a két kisebb modell ne lenne ízig-vérig csúcstelefon. Az eltérések elsősorban a méretben, a memória és a tárhely kapacitásában és a kamerában érhetők tetten, emellett néhány kisebb apróság is hiányzik.

A sima S20 6,2, míg az S20 Plus 6,7 colos kijelzővel érkezik, amelyek felbontása és egyéb tulajdonságai - beleértve a Gorilla Glasst és a 120 Hz-es képfrissítést - megegyezik az Ultráéval. A proci itt is Exynos, ám amíg az Ultra  egységesen 12 GB RAM-mal érkezik, a kisebb modellekénél a tárhely egységesen 128 GB (a Plus esetében SD-kártyával bővíthető), míg a RAM mérete az 5G-s verzióban 12, az 5G nélküliben pedig 8 GB.

A kisebbik készülékek nem büszkélkedhetnek olyan brutalis kamerarendszerrel sem, mint az Ultra, de persze nem is kell szégyenkezniük: az S20-ban egy 12 megapixeles főkamerát, 12 megapixeles nagy látószögű lencsét és 64 megapixeles telefotó objektívet találunk, ami 3x-os optikai zoomra képes. Ezt az S20 Plus esetében kiegészíti egy negyedik kamera is, vagyis a ToF 3D mélységérzékelő szenzor. Az S20 és S20 Plus modellekben megkapjuk az Ultra összes kamerafunkcióját, beleértve a 8K-s videó lehetőségét is.

A kisebbik modellek a fentieket leszámítva szinte teljesen megegyeznek az Ultrával, van bennük kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó, az AKG által fejlesztett Dolby Surround hangszórók és vezeték nélküli, valamint fordított töltés is. A sima S20 4000, míg az S20 Plus 4500 mAh-os akksit kapott, és a hírek szerint bár ezek is képesek 45 wattos gyorstöltésre, de a dobozban csak 25 wattos töltővel érkeznek.

Magyarországon

  • a Galaxy S20 4G 324 990 Ft-os,
  • a Galaxy S20+ 4G 359 990 Ft-os,
  • a Galaxy S20+ 5G 394 990 Ft-os,
  • a Galaxy S20 Ultra 5G pedig 484 990 Ft-os ajánlott fogyasztói áron lesz elérhető, 2020. március 13-tól.

A telefont előrendelni február 11-étől lehet, akik így tesznek, azok pedig egy ajándék Galaxy Buds+ fülhallgatót is kapnak ajándékba.

And One More Thing

A Samsung a jelentősen megújult S20 modellek mellett egy ennél is komolyabb újdonságot is előkapott a bemutatón, ugyanis leleplezték a cég második hajlítható kijelzős telefonját, a Z Flipet.

A Galaxy Foldtól radikálisan eltérő filozófiát tükröző telefon nem táblagéppé hajtogatható szét, hanem egy normál okostelefont csukhatunk össze feleakkorára. A készülékről részletesen az alábbi cikkünkben írtunk.

A Samsung igazi meglepetése: megérkezett a hajlítható Galaxy Z Flip

A Samsung számtalan új csúcskategóriás telefont mutatott be kedden, de az este igazi sztárja kétségkívül a félbehajtható Galaxy Z Flip volt.

És ezt olvastad már?
A ChatGPT-t már havi 100 millióan használják
További cikkeink a témában