Megszoktuk, hogy a telefongyártók évről-évre egyre több extrát tuszkolnak bele a csúcskategóriás telefonjaikba, de arra azért nem lehettünk felkészülve, amivel a Samsung készült 2020-ra. A Galaxy S20 Ultra olyan benyomást kelt, mintha a koreaiak a hosszú évek óta tartó kötélhúzást megelégelve idén izomból akarták volna lesöpörni a konkurenciát, és bár a söprés valószínűleg nem fog összejönni, ez már nem feltétlenül a Samsung hibája.

Az S20 Ultra ugyanis nem csak a jelenlegi legfejlettebb készülék, de jó néhány olyan tulajdonsága van, amivel akár évek múlva is versenyképes tud lenni. A 120Hz-es képfrissítésű kijelző, a 8K-s videófelvétel, a összes modellben szériatartozéknak számító 5G-s adatkapcsolat, a 45 wattos gyorstöltés, a 100x-os digitális zoom és persze a jelenlegi leggyorsabb hardver együtt egy olyan szintet hoznak, amit a kisebb gyártók talán csak évek múlva fognak teljesen beérni. Nem valószínű, hogy bárki is szükségét fogja érezni, hogy ezt a telefont egy év múlva lecserélje egy újabbra, de az Ultrának az ultramagas ára miatt máshogy nem is igazán lenne esélye a piacon. De erről majd később, most lássuk a részleteket.

Kijelző

Az S20 Ultra egyik látványos újdonsága, hogy miután szinte már minden gyártó lemásolta őket, a Samsung megszabadult az oldalain hajlított kijelzőtől. Az új telefon képernyője már épp csak jelzésértékűen hajlik egy nagyon picit, ami matt az egyik szemünk sír (hiszen ez egy kifejezetten látványos megoldás volt) a másik szemünk meg nem csinál semmit, mert az S20 Ultra így is egy kifejezetten szép telefon lett. Pláne a 6,9 colos, 3200x1440 megapixeles Super AMOLED kijelző, ami nem csak a képminőségben egyedülálló, de van néhány hasznos extra funkciója is. Az egyik ilyen a Gorilla Glass 6 biztonsági üveg, ami ugyan törhetetlenné nem teszi a telefont, de az biztos, hogy nehezebben tudjuk lezúzni, mintha nem lenne. A másik újítás ennél valamivel látványosabb, ugyanis a telefont Full HD felbontásban 120Hz-es képfrissítéssel is használhatjuk, ami egészen újfajta mobilozási élményt ad. Hogy ez pontosan mit jelent, azt nehéz lenne szavakkal leírni, mondjuk azt, hogy akár (az ezt támogató) játékokról vagy filmekről, akár csak simán weboldalakról van szó, a kép sokkal "folyékonyabb", mintha 60Hz-es kijelzőn néznénk.

Üzemidő

A magasabb képfrissítési ráta a telefon üzemidejében is meglátszik, viszont a Samsungnak az 5000 mAh-os akksival sikerült elérnie, hogy az üzemidő így se csökkenjen egy nap alá. Ez persze a normál használatra igaz, ha egész nap 8K-s videókat akarunk forgatni, akkor az S20 Ultra sem fogja egy napig bírni, ha viszont megelégszünk a 60Hz-es képfrissítéssel, akkor akár két napos üzemidőt is kicsikarhatunk az akksiból.

Az S20 Ultra természetesen rendelkezik vezeték nélküli és fordított töltéssel is (vagyis más vezeték nélkül tölthető eszközöket is tölthetünk a telefonnal), az igazán nagy szó viszont ezen a téren a 45 wattos gyorstöltés, amivel elvileg 55 perc alatt tölthetjük fel az akksit. Ezt a gyakorlatban nem tudtuk kipróbálni, a Samsung ugyanis csak egy 25 wattos gyorstöltőt ad az S20 Ultra mellé, a még gyorsabb gyorstöltőt pedig külön kell megvennünk a csaknem félmillió forintos telefon mellé.

Teljesítmény

Ez az, ahol nem is lehetett kérdés, hogy az S20 tarolni fog, hiszen idén ez volt az első telefon, ami a Qualcomm legújabb, Snapdragon 865 procijával érkezett. Az európai verzióban (így a mi tesztpéldányunkban is) ugyan a Samsung saját gyártású Exynos 990 prociját találjuk, de az elmúlt évek tapasztalatai szerint a két processzor teljesítménye között nincs nagy különbség. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a 12 GB RAM-mal, 128 GB tárhellyel felszerelt telefon az Antutu teljesítményteszten még a legerősebb tavalyi csúcstelefonokat is simán veri, habár nem lepődnénk meg rajta, ha az év hátralevő részében érkezne néhány gémertelefon, ami ennél is többet tud. Az irtózatos sebesség gyakorlati jelentősége akkor nyilvánulhat meg, ha a telefonunkat számítógépként használnánk (erre a DeX funkcióval továbbra is van lehetőségünk) vagy 8K-s videókat készítünk.

Kamera

Nehéz lenne egy dolgot kiválasztani, amiben az S20 Ultra a legnagyobbat fejlődött az elődjéhez képest, de ha muszáj lenne, akkor a kamerát mondanánk. A Samsung mindent bepakolt az idei telefonjába, amit csak talált, a végeredmény pedig egy egészen brutális hátlapi kamerarendszerben öltött testet: az S20 Ultrában egy 108 megapixeles főkamerát találunk, mellette egy 48 megapixeles telefotó lencsét 100x-os digitális zoommal, valamint van egy 12 megapixeles nagylátószőgű objektív és egy ToF 3D mélységérzékelős szenzor is.

Képminőségben igazából nem volt hova fejlődni, hiszen már a tavalyi S10 is príma fotókat csinált ideális fényviszonyok között, így a Samsung inkább az extra funkciókra helyezte a hangsúlyt. Az S20 Ultrában egy periszkópos telefotó lencsét találunk, ami 4x-es optikai, 10x-es hibrid és 100x-os digitális nagyításra képes. A tapasztalataink szerint ennek nagyjából 30x-os nagyításig van igazán értelme, efölött már inkább csak érdekességként működik a dolog. Nagyon jó ötlet, hogy a képernyő szélén több zoom értéket is találunk, így egy gombnyomással zoomolhatunk oda és vissza. Ez főleg videózás közben különösen hasznos, az ujjunkkal ugyanis szinte lehetetlen egyenletesen zoomolni, de a gombokat használva ezt a telefon megoldja helyettünk.

Maradva a videóknál, további két hasznos/érdekes funkciót is kapunk. Az egyik a profi videó, aminek legnagyobb előnye, hogy manuálisan állíthatjuk a fókusztávolságot, így végre nem csak kis mélységélességű videókat tudunk csinálni, hanem az is megoldható, hogy egy videón belül előbb az előtér, majd a háttér legyen az éles.

A másik fontos tulajdonság a 8K-s videófelvétel lehetősége, amivel jelenleg csak nagyon kevés telefon büszkélkedhet, és ezek közül is az S20 Ultra hozza a legnagyobb felbontást. Ennek jelenleg csak korlátozott előnyei vannak, ha nincsen 8K-s tévéd (pl. ha utólag bele akarsz nagyítani a videóba), de mivel valamikor a jövőben feltehetőleg mindenkinek lesz otthon 8K-s tévéje, így ártani nem árthat, ha már most is ilyen felvételeket készítünk. Kis szépséghiba, hogy az S20 Ultra erre a feladatra azért nincs teljesen felkészülve. Bár a telefon bővíthető memóriakártyával, ám az általunk tesztelt változatban alapból csak 128 GB tárhely állt a rendelkezésünkre, ami bőven kevés, ha az ember 8K-s videókat akar forgatni. Egy 14 másodperces videó 140 megabájt helyet foglal, vagyis valójában akkor is csak maximum három órányi videófelvételt tudnánk készíteni, ha semmi mást nem lenne a telefonunkon, ami nyilván nem reális.

A telefon fotós funkciói közül pozitívumként említhetjük az éjszakai módot, amivel rendkívül gyorsan, bemozdulás nélkül készíthetünk sötétben is fotókat, negatívumként pedig a mesterséges intelligenciával működő jelenetoptimalizálót, ami néha erősen túlszaturálja a képeket.

Adatkapcsolat

A Samsung már tavaly is piacvezetőnek számított az 5G-s telefonok piacán, idén pedig teljes gázt adtak, ugyanis az új csúcskészülékük már régiótól függetlenül csak 5G-s verzióban érhető el. Ez a Samsung szempontjából biztosan jó stratégia, hiszen a piaci elemzők szerint idén már ez a szegmens fogja a leginkább pörgetni a prémium telefonok piacát, de igazából nekünk sem jön rosszul, ha egyelőre nem is nagyon tudjuk kihasználni. Budapesten a frekvenciatender halasztása miatt egyelőre csak a Vodafone-nak van 5G-s hálózata, és ez sincs igazán kiépítve, az ötödik generációs hálózat támogatása viszont lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig használhassuk az S20 Ultrát, mielőtt le kéne cserélnünk egy újabb telefonra. A dolog hátulütője, hogy az 5G megléte feltehetőleg közre játszott a telefon borsos árában is, mi őszintén szólva jobban örültünk volna neki, ha az S20-ból lehetne csak 4G-képes modellt is kapni, valamivel olcsóbban.

A Galaxy S20 egy kevésbé váratlan újítása, hogy immár az S-szériából is kikerült a jack csatlakozó, ami okozhat némi bosszankodást azoknak, akiknek jobb minőségű vezetékes fülhallgatójuk van. Nekik marad az adapter, de ha nem akarunk ezzel vacakolni, akkor a Samsung a telefon mellé szokás szerint ad egy egész jó minőségű AKG-fülhallgatót is. A fülest csatlakoztatva rögtön be is kapcsolhatjuk az UHQ felbontásnövelőt, ami a bitráta és a sávszélesség növelésével skálázza fel az erre alkalmas dalokat. Emellett az S20-nál is megkapjuk a Samsung telefonoknál már megszokott Dolby Atmos hangzást, aminek köszönhetően a hangszórók jobban szólnak, mint a legtöbb telefonnál, persze ezen a téren csodákat azért ne várjunk.

Az S20 Ultra természetesen kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót is kapott, ami a tapasztalataink szerint nagyjából ugyanúgy működik, mint az elődjénél. Ezen a téren még van hova fejlődni, hiszen a technológia még mindig lassabb, mint a fizikai ujjlenyomat-olvasó, és az is előfordul, hogy nem ismeri fel az ujjlenyomatunkat. Ha csak a telefont akarjuk feloldani vele, ez csak simán bosszantó, de bizonyos esetekben, például ha a banki alkalmazásba akarunk bejelentkezni, már egész komoly fejfájást is okozhat.

A kijelzőbe épített szenzoroknak van ennél komolyabb hátrányuk is, nevezetesen, hogy ha az ujjunk egy egészen kicsit is nedves, már nem hajlandóak működni. Szerencsére arcazonosításra az S20 Ultránál is van lehetőség, ez sokkal megbízhatóbban működik, bár este azért előfordult, hogy kétszer kellett próbálkozni, mire felismerte az arcunkat a kijelző.

És az ára, hölgyeim és uraim...

Mintha csak tegnap lett volna, amikor elkerekedett szemekkel néztük az iPhone X 440 ezer forintos árát, ami abban az időben (két és fél évvel ezelőtt) őrületesen soknak tűnt. Hogyne tűnt volna - a jó fél évvel később érkező Samsung Galaxy S9+ ára például 310 ezer forinttól indult, és akkoriban még az is egy drága telefonnak számított. Azóta viszont sok minden történt, jöttek a még újabb iPhone-ok, a hajlítható telefonok, a különböző limitált szériás modellek, és az emberek ingerküszöbét ma már az sem feltétlenül lépi át, ha azt hallják, hogy egy telefon félmillió forintnál is többe kerül.

És ez lehet a Samsung nagy szerencséje a 485 ezer forintos S20 Ultrával, hiszen bármilyen más szempontból nézve a Samsung új telefonja annyira drága lett, hogy nehezen tudjuk magunk elé képzelni azt a célcsoportot, aki megveszi. A dél-koreai gyártó persze valószínűleg nem azt nézi, hogy a csúcskategóriás telefonja jó 150 ezer forinttal lett drágább két év alatt, hanem hogy a prémium telefonok piacát még mindig magasan az Apple vezeti, pedig ők sem fogják vissza magukat, ha az árazásról van szó.

Ez a Samsung számára is egy ördögi kör, hiszen a vásárlók sem hülyék, minél többet kell fizetni egy telefonért, annál ritkábban vesznek új telefont. Ezzel az előfeltevéssel viszont a Galaxy S20 Ultra az őrülten magas árával együtt is vállalhatónak tűnik: az 5G-s adatkapcsolatnak, a 8K-s videónak ma még talán nem sok hasznát vesszük, de ezek az extra funkciók egy kifejezetten lassan elavuló modellé teszik az S20 Ultrát, ami három, négy év múlva is használható lesz.

Hogy az S20 Ultra hogyan viszonyul majd az idei év többi prémium telefonjához, egyelőre nem tudjuk, hiszen a közvetlen konkurencia (nevezetesen a Huawei és az Apple) még nem mutatta meg, hogy mit tartogat az idei évre. A koronavírus igazából kicsit tét nélkülivé is tette ezt az összecsapást, hiszen az már az S20 eladásain is látszik, hogy a járvány rendesen hazavágta az okostelefonok piacát is, így hogy valójában mennyire jön be a vásárlóknak az ultramagas ár + ultramagas tudás kombó, valószínűleg csak hónapok múlva fog kiderülni.

És ezt olvastad már?
Eddig soha nem látott élőlényt fedezhettek fel, videó is van róla