Kipróbáltuk a Galaxy Watch 5-öt.

Egy elegáns, hosszúkás fehér hasábban érkezett el hozzánk a Samsung Galaxy Watch 5, hogy közelebbről is megismerhessük. A dobozban az óra mellé mindössze a töltőjét, az útmutatóját és a garanciapapírt csomagolták, úgyhogy nem tűnt bonyolultnak összepattintani egy működő rendszert. Egy kis elakadás azért történt, mert a telepítéshez szükség volt még egy pluginre, de miután ez megoldódott, már gördülékenyen ment minden.

Az okosóra viselés egy hosszú távú projekt, így az esetleges kezdeti bonyodalmak nem sokat számítanak.

Mert miután összeáll a kép – vagyis a oprendszer –, szép lassan elkezdheted a saját igényeidre szabni az órát, a hozzá tartozó applikációt. De mielőtt elmélyednénk a szoftverekben, nézzük meg az Galaxy Watch 5 külsejét!

A zafírkristály kijelző ellenáll a karcolásoknak, és könnyen tisztán tartható. A tok 50 méterig vízálló, bár nem kimondottan búvárkodásra tervezték az órát – vagyis ha a készülék vagy a kezed vizes, az óra kezelése előtt alaposan meg kell szárítani. A nagyobb Galaxy Watch 5 modell grafit, zafír és ezüst, a kisebb változat pedig grafit, rózsaarany és ezüst színekben érhető el, szíjból grafit, ezüst és piros színű is beszerezhető.

Vezeték nélküli töltőből nem jó bármilyen hozzá, a gyárit kell használni, méghozzá normál használat mellett durván másfél naponta. A 410 mAh-s akkut a gyorstöltő fél óra alatt 45%-ra tölt nulláról. Oldalt a megszokott két kezelőgomb kapott helyet, egyébként pedig az érintőképernyővel navigálhatsz a menüben, a szokott módon.

A 450x450 pixeles kijelző szépen mutat, a fényerő is rendben, még szabadban is. Amit pedig látunk rajta az a Wear OS operációs rendszer, amit a Samsung már az előző generációban lecserélt a sajátjáról.

A Wear OS a Google rendszere, így hibátlanul együttműködik a térképpel, a YouTube-bal, de ezen az órán az üzenetekre is válaszolhatsz, és nemcsak előre beállított sablonokkal: gépelhetsz és beszélhetsz is. No és persze sokkal szélesebb körben érhetők el applikációk így, vagyis ha a mobilunkra telepített alkalmazásoknak van Wear OS verziója, akkor azt telepíthetjük is az órára, ami így önállóan is működni fog.

Mi appokkal nem kezdtünk kísérletezni, inkább kipróbáltuk azt, ami miatt ez óra, és nem telefon, például a nagy teljesítményű Samsung BioActive szenzort.

A vérnyomásmérő kalibrálásához külső eszközt kért, amivel nem rendelkeztünk, így kénytelenek voltunk eltekinteni a használatától, ellenben kipróbáltuk az alvásfigyelőt, a pulzusmérőt, a stresszvizsgálót. Az EKG alapból megméri megméri a pulzusszámod és a szívritmusod, de a valós idejű adatok begyűjtésénél jobb az ún. bioelektromos impedancia-elemzés érzékelés, amivel nyomon követheted a kardiovaszkuláris egészségedet: a szenzor észleli a szokatlan pulzusszámot, és ellenőrzi a vérnyomásodat.

Az egészséget viszonylag közvetlenül érzékeljük ugyan (lásd: mennyire bírom a futást, az aerob edzést stb.), bár jobb számszerűsíteni, pontosabban tisztában lenni a mutatóinkkal. Személyesen ugyanakkor jobban értékelem az alvásfigyelő funkciót, ami szakaszokra bontja az alvást, és tanácsokat ad az alvásminőség javítására. Ez a funkció már csak azért is hasznos, mert

hajlamosak vagyunk az alvás rovására engedni minden más tevékenységnek, így viszont tudatosul bennünk, mennyire alapvető fontosságú a minőségi alvás, hogy aztán menjen a minden más is.

És persze adottak az edzésfunkciók, a Galaxy Watch 5 esetében több mint 90-féle gyakorlat. Minden egyes lépésedet számolja, meg az elégetett kalóriákat is, beállíthatod a napi célokat, és trackingelheted a rutinokat is. Minden esetben igaz (edzésnél, alvásnál, egészségi adatok gyűjtésénél), hogy az óra és a telefon kiegészítik egymást. Jellemzően az alapadatok könnyen áttekinthetőek magán az órán, a részletesebb adatokért, komplexebb eredményekért viszont az applikációt kell böngészni. Mindez nem zavaró, mert az ismerkedési fázison túl alapvetően elég az órára pillantani, nem szükséges mindig mindenért a telóhoz nyúlni.

 

Bár elsősorban a fentiek az óra főbb erényei, a járulékos előnyök sem elhanyagolhatóak. Valóban nehéz különbséget tenni az óra számlapja és a telefon kijelzőjének megnézése közt (mindkettő egy mozdulat), mégis egy árnyalattal talán egyszerűbb és gyorsabb az órára pillantani, például az időjárás-előrejelzéshez. Ezenkívül biztosan nem erre tervezték, de

ha már kihangosítja a hívásokat az óra, akkor egy bluetooth-os kihangosító nélküli autóban kifejezetten jól jön, hogy elég felvenni a hívást, és tudok nyugodtan beszélgetni, és tovább koncentrálni a vezetésre (is).

Összességében egy remekül használható, ezerféle tevékenységnél hasznos órát kapsz a Galaxy Watch 5 személyében, amit viszont finomhangolni kell, a saját igényeidre, rigolyáidra kell szabni, hogy tényleg gördülékeny legyen a mindennapi használata. És ha ez megvan, akkor jöhet a bónusz, a „világmegváltó célok” feltárása!

Elsőre furcsa volt, de minél többet bogarásztam, annál jobban megszerettem az olyan funkciókat, mint

  • a minőségi oktatás,
  • a szegénység felszámolása,
  • az éhség megszüntetése,
  • a megfizethető és tiszta energia.

Stb. Összesen tizenhét ehhez hasonlót sorol fel a kütyü, odabent minden célnál egy erős idézetet találunk többnyire ismert szereplőktől, majd folytathatjuk a tevékenységet eggyel mélyebben: a telefonon vagy akár az órán is böngészhetünk ütős összefoglaló statisztikákat, amelyek dióhéjban felvázolják a problémákat, és ha valamelyiket (vagy akár persze többet is) valóban elég fontos és hasznos célnak tartjuk, ott helyben adakozhatunk is. Őrület, de akár néhány mozdulattal tehetünk azért, hogy picivel jobb hely legyen ez a világ, ha pedig ennyire absztrakt célokban nem tudsz hinni, akkor önmagadon mindenképpen változtathatsz az okosóra segítségével, és az sem kevés már.

Az órát itt tudod megvásárolni.

Ez is érdekelhet:

Egymillióból megúszod a Samsung új hajtogathatós telefonját, ami egy igazi multitasking erőgép

Csúcskategóriás telefonjai mellett csúcskategóriás vezeték nélküli fülhallgatót és okosórákat is bemutatott ma a Samsung.

És ezt olvastad már?
A japán űrhivatal elismerte, hogy kísérletet hamisított a Nemzetközi Űrállomáson
.