Vajon a DJI FPV lenne a „Drónok Ura”?

Nem is tudom, hogy hol kezdjem! Azzal, hogy mennyire leizzadtam, mikor megtudtam, hogy tesztelhetem az új DJI FPV drónt, vagy inkább azzal, hogy őszintén mennyire rajongok a DJI-termékekért, mert mindig valami oltári komoly technikai újdonsággal rukkolnak elő?

Azt hiszem, kezdem azzal, hogy mennyire tartottam tőle, hogy kipróbáljam ezt az új drónt! Mivel tudtam, hogy hiába vezettem már szinte az összes drónját a DJI-nak (nyilván a mezőgazdasági és nagyfilmesek – még – kimaradtak!), az FPV-élmény egy teljesen új sztori lesz.

A drónos előélet segített a kezdeti lépések megtételében, amik konkrétan kezdő lépések voltak!

Azt tudtam, hogy egyből fejest ugrani – még ha sisakban is – az FPV-világba, elég merész mutatvány lenne, mivel pár youtuber, akit követek, a tesztpéldányokat egy-két napon belül lezúzta gyakorlás nélkül!

Szóval első és legfontosabb lépésem az volt, hogy otthon kipróbáltam a szimulátort!!!

Őszintén gondolom, hogy nem hülyeség gyakorolni rajta pár órát, mert én az első szimulátorpróbálkozás közben is rendesen megszédültem és hányingerem volt. Nem csíraság ez, ha láttad a Pacific Rim-részeket, akkor tudod, hogy mivel jár egy szimulátoron való gyakorlás!

A rosszullét igazából marha jó érzés volt, mert ilyen életflessem már ezer éve nem volt semmilyen technikai kütyütől. Utoljára talán a 3DFX kártya vásárlás utáni Need 4 Speed II volt hasonló!

Szóval, a szimulátoros gyakorlás után lehet kimenni a szabadba, és érdemes elsőre valami jó nagy nyílt terepen próbálkozni. Fákat, dombokat, házakat és egyéb kiálló tárgyakat kerüljük!

A sisak felvétele után az első repülés meglepően könnyen ment, a szédülés is pár másodpercig tartott, aztán átadhattam magamat az élménynek, ami tényleg igazi nagybetűs ÉLMÉNY!

Mindig csodával bámultam a Johnny FPV-videókat, és a szépségükön túl az ragadott magával, hogy vajon milyen élmény lehet belülről ez az egész.
Elképesztően komoly, mert a DJI Google sisaknak köszönhetően tényleg benne van az ember az egész élményben.

Sajnos egy hét tesztelés után is úgy érzem, hogy ha esetleg összehozna még a sors ezzel az eszközzel, vagy az FPV-világgal, akkor rengeteget kellene gyakorolnom, hogy magabiztosan merjek bemenni a fák közé, és a többi!

Mivel a megszokott drónvezetéstől merőben eltér ennek a használata! Nem csak arra kell figyelni, hogy előre-hátra és föl-le navigáljuk a gépünket, hanem kanyarodni is kell, és ha közben bomba videókat akarunk összehozni, akkor még a kamerát is állandóan mozgatnunk kell a nem elhanyagolhatóan magas sebesség mellett.

Mondjuk, a nagyobb filmes DJI Inspire-drónoknál pont ezért van két irányító, hogy az egyik illető a drón mozgására figyeljen, a másik pedig a kamera kezelését irányítsa.

Szóval lényeg a lényeg, hogy ha a célunk valami nagyon brutál filmes anyag összehozása, ahhoz azért sok gyakorlás és erőfeszítés kell, de látva a már említett Johnny FPV anyagait, asszem megéri!

Az elején már pedzegettem, hogy tényleg mennyire rajongok a DJI-termékekért, mert igazából bármikor kidobnak valami új terméket, az rendszerint eléggé innovatív!

De, hogy a tárgynál maradjak, ez a DJI FPV igazából nem egy új technika, mert az FPV-drónozás már régebb óta itt van közöttünk, csak nem volt még ennyire felhasználóbarát!

Eddig, ha valaki szeretett volna hódolni ennek a műfajnak, akkor a rengeteg anyagi befektetésen túl, állandó buherálásban kellett lennie, és a videós végeredmény se volt mindig olyan szép, mint napjainkban.

A száraz technikai paraméterek pedig a következők:

A drón képes 4K 60fps rögzítésre, amit meglepően szépen is produkál, de a 1080p 120fps is megy neki!

Stabilizálásra a Rocksteady névre keresztelt technológiát használja, ami nagyon smooth mozgást eredményez, még a legdurvább fordulásoknál is.

A gyári adatok szerint 10 km a hatótávja, ami a drón és távirányító közti távolságot illeti. Sajnos nekem ezt nem sikerült letesztelnem, de 3 km-nél már erősen glitch-cselt a kép. Szóval a 10 km nem tudom, hogy jött ki, de szuper körülmények között biztosan kiadja, pedig ez a drón is Mavic 2 Próból már ismert OcuSync technológiával lett ellátva, tehát nem a béna wifis megoldást kapta.

Ami még mindenképp brutális teljesítmény, hogy nulláról 100 km/órára 2 másodperc alatt gyorsul a kicsike. Amire csak azt tudnám mondani, hogy „Mi az a Tesla?”!

Az aksi teljesítménye első blikkre úgy tűnhet, hogy nagyon kevés, de ha úgy nézzük, hogy az FPV-mezőnyben a maga 15 perces repülési ideje kimagasló, akkor megint csak komolyat dobott a DJI!

Minden jó és minden szép!

Csak sajnos megint el kell mondanom azt, hogy amennyire üzleti szempontból tökéletesen csinálja a DJI a termékei piacra dobását, én pont annyira nem szeretem ezt. Mivel mindig kijön egy drón, ami szinte mindenben tökéletes, de mindig kihagy valami nagyon speciális funkciót, hogy ne legyen olyan, hogy egy drón legyen mind felett! Szóval jó-jó ez a DJI FPV drón, de sajnos ez sem a „Drónok Ura”!

Mert akármennyire is tökéletes, speciel nekem hiányzik belőle a LOG színprofil, a magasabb dinamikatartomány és a nagyobb teljesítményű aksi, amit viszont megkapok a Mavic 2 Próban.

Vagy ugyanezeket a konklúziókat el lehetne papolni az Air 2-ről is vagy a Mini-ről. Ami üzleti szempontból tökéletes, de felhasználóként pedig egy nagy zsák pénz kellene, hogy minden profilú drónozást le tudjak fedni.

Mert a Mini vagy Air 2 tök jó lenne utazáshoz, az FPV nyilván FPV-hez és a Mavic 2 Pro pedig a rendes filmezéshez. Mindenki döntse el maga, mire van szüksége!

A végére pedig betennék egy saját videót, amin semmi utómunka nincs, csak nyersen ahogy a drónból kijött. A fordulások szemléltetése miatt!

A terméket a DJI hivatalos márkakereskedése, a DJI|ARS Budapest biztosította a számunkra tesztelésre.

Múltkori DJI drón tesztünk itt találod:

És ezt olvastad már?
Egy lehetséges ufóbejelentés miatt a NASA felvett lelkészeket és teológusokat