A net veszélyes, a gyerekek naivak, a kamaszok sebezhetőek. Valamit mégis kezdened kell a helyzettel, nem vonulhatsz vissza a barlangba. Útmutató az online nevelésről.

Az internet fantasztikus dolog, jobb, ha nem is soroljuk, mi mindenre jó. Lényegében olyan mértékben átalakította a világunkat, hogy ma már nem is nagyon tudnánk létezni nélküle. Ha pedig ez a helyzet, akkor a net sötét oldalát is meg kell tanulnunk kezelni:

nem az a megoldás, ha visszatérünk a gőzgépek korába, hanem ha tudatosítjuk magunkban, és főleg a fiatalokban a veszélyeket, és megtanulunk reagálni rájuk.

Felnőttként kevésbé vagyunk naivak, edzettebb a lelkünk, de így is megvisel, ha a zaklatás bármilyen formájával találkozunk - a gyerekekben és a kamaszokban ugyanez  sokkal súlyosabb károkat okozhat.

Márpedig a Corvinus Egyetem diákjainak felmérése szerint Magyarországon a 15-24 évesek 67 százaléka küldött már magáról olyan tartalmat másoknak, amelyről nem szeretné, ha nyilvánosságra kerülne. Arról, hogy ezzel milyen csúnyán, és sokféle módon lehet visszaélni, mindennél többet mond ez súlyos videó, amelyet egyetemisták készítettek:

Szülőként óriási a felelősségünk, az elvégzendő mentális munka pedig nem az internetnél, és nem is a gyereknél kezdődik, hanem magunknál. Nulladik lépésben tudatosítanunk kell, hogy ne magunkat hibáztassuk, ha bajba kerültünk, és tudjuk: van hová fordulnunk.

Az NMHH átfogó felmérése alapján a közel egymillió 7-16 éves magyarországi gyerek szinte mindegyike hozzáfér internetes tartalmakhoz valamilyen eszközön, sokszor akár többön is. A gyerekek okosak, kíváncsiak. Nem kell őket netezni tanítani, megy az magától.

Sokkal fontosabb, hogy a gyerek bízzon bennük, mert szakértők szerint még a kamaszok sem szégyellnek segítséget kérni a szüleiktől, ha nagy a baj. Ehhez a bizalomhoz pedig valódi törődés kell, érdemben együtt töltött idő, papolás helyett példamutatás, a fontos kérdésekben pedig határozottság. A médiafogyasztásban tudatosnak és tájékozottnak kell lennünk, és ezt kell elvárnunk a gyerektől is. Kicsit mint amikor úszni tanítjuk:

Csak akkor engedjük be a gyereket a mélyvízbe, amikor már nagyon magabiztosan úszik.

Nekünk, felnőtteknek pedig tudnunk kell, mi számít hozzájárulás nélkül hozzáférhetővé tett tartalomnak. Többek között azt jelenti, hogy a gyerekek az egymástól kapott személyes képeket, videókat ne osszák meg másokkal, mert ez már konkrétan jogi kategória. De van egy egyszerű szabály is: ha olyat tesznek veled a neten, amit nem akarsz, az para. Másfelől egy zaklatott lelkiállapotban már az is komoly támasz, ha tudjuk: a jog mellettünk áll.

Az NMHH kiváló, alapos tanulmánya részletes útmutatót ad arról, hogy egy szülőnek mire kell figyelnie a gyerek különböző életkoraiban. Néhány alapszabályt viszont mindig érdemes szem előtt tartani:

  • mindig hasznos beszélgetni a gyerekkel arról, amit a tévében látott, amit a neten tapasztalt
  • mindig érdemes tudatosítani, hogy amit látott, az nem a valóság, rengeteg benne a fikció
  • szabjuk meg, mennyi ideig tévézhet/netezhet a gyerek, mert csak korlátozottan tudják feldolgozni a képernyőről érkező ingereket, főleg a kisebbek
  • bizonyos helyzetek legyenek „netmentesek”, például ne lehessen netezni a családi vacsoránál, vagy lefekvés után az ágyban
  • használjunk szűrőszoftvereket, amelyek megakadályozzák a kiskorúakat, hogy hozzáférjenek káros tartalmakhoz.

Mikor máskor véssük be ezeket a szabályokat, mint február ötödike, a Biztonságosabb Internet Nap előtt?

Kicsit átfogóbban szemlélve: egy kiegyensúlyozott, egymásra odafigyelő családban kialakul az egészséges bizalom, tudatossággal pedig a gyerek elkerüli a bajt, és ha mégis bajba kerülne, szól a szülőknek.

A netezést valóban nem lehet elkerülni, de nem is kell visszamenni a barlangba: tájékottsággal és tudatossággal biztonságban tudhatjuk a gyerekeinket - járulékos előnyként pedig mi magunk is nyugodtabban alhatunk így.

(A cikk megjelenését az NMHH támogatta.)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában