Majd' 500 évvel megelőzték őt.

Egy új kormeghatározási technológiával – és a 992-ben bekövetkezett napkitörést használva vonatkozási pontként – a Groningeni Egyetem kutatói megállapították, mikor érkezhettek a vikingek Észak-Amerikába: a kanadai Új-Fundlandon lévő L’Anse-aux-Méduse településen egykoron felfedezett viking falu* házaihoz használt faanyagot vizsgálva ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy

a térséget 1021-ben vették birtokba az Európából érkezett hajósok, azaz 471 évvel Kolumbusz Kristóf első útja előtt

– itt gyorsan hozzátennénk, hogy bár az első, Amerika földjére lépő európaiak a viking hajósok voltak, de művelődéstörténeti szempontból Kolumbusz felfedezése vezetett a korabeli világkép dinamikus kitágulásához, annak nyomán indult meg az amerikai kontinens feltérképezése és kolonizálása.

* A legalább nyolc épületből álló falu maradványait még 1960-ban fedezték fel, és a hosszas ásatások nyomán igazolták, hogy a település házai a legkorábbi európai származású építészeti szerkezetek Észak-Amerikában, amelyeket valamikor a 11. században emeltek – Grönlandon kívül ez az egyetlen település, amelyről igazolták, hogy a vikingek alapították.

Az új kormeghatározás...

...arra a tényre épül, hogy a napkitörések „ujjlenyomatai” látszódnak a fák évgyűrűiben. Köztudott, hogy 992-ben történt egy jelentős napkitörés. A településről vizsgált faanyagmintákban, amelyek három különböző fából származnak, a kutatók kimutatták, hogy 29 évgyűrű a napkitörés utáni időszakban alakult ki.

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, Michael Dee szerint egészen biztosan nem helyi őslakosok vágták ki ezeket a fákat, mivel bizonyíték van fémpengék használatára, amellyel ők még nem rendelkeztek

Azt nem tudni, mennyi ideig maradhattak a vikingek a térségben, valószínűleg egy évtizedig vagy kevesebb ideig, és valószínűleg mintegy száz skandináv ember volt jelen egyidejűleg. Az épületek, amelyek között volt egy kovácsműhely és egy kohó, továbbá egy fűrészüzem, amely egy hajókészítő műhely számára termelt,  hasonlítanak azokhoz, amelyeket a vikingek Grönlandon és Izlandon építettek.

Ez is érdekelhet:

Így repültek 75 évvel ezelőtt a magyar városok között

A hosszabb belföldi járatokra 120-140 forintba került a repülőjegy, de Miskolc és Debrecen között csak 40 forintot kellett fizetni.

Megerősítették: valóban volt egy tó a Mars felszínén

A Jezero-kráter egy tó volt, és egy kicsiny folyó táplálta.

(Forrás: Nature, Wikipédia, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Nobel-díjas tudós tart előadást Budapesten február elején
További cikkeink a témában