Nem lesz többé szúnyogcsípés?

Craig Montell, a Santa Barbara-i University of California molekuláris, sejt- és biológiai tanszékének professzora által publikált tanulmánya szerint sikeresen módosították szúnyogok génállományát. A kutatók célja az volt, hogy az új, szerkesztett génkészlettel világra jövő egyedek ne legyenek képesek érzékelni az emberek jelenlétét, magyarán ne csípjék meg őket.

Montell és csapata képes volt arra, hogy a CRISPR nevű módszer segítségével mutációt hozzanak létre a szúnyogok szemében található fényérzékelő receptorokban.

A szúnyogok szemében összesen öt fényérzékelő receptor található. A kutatók a génmódosítás által ezt a számot háromra tudták redukálni, aminek eredményeképp a szúnyogok nem voltak képesek vizuálisan érzékelni az emberek jelenlétét. A kutatók állítása szerint a szúnyogok nem vakultak meg, ugyanúgy képesek voltak a tájékozódásra, csak nem tudták azonosítani az embereket.

A kutatás az egyiptomi csípőszúnyogra összpontosít, ez a faj Afrikában őshonos, és olyan betegségeket terjeszt, mint a dengue-láz, a Zika-vírus és a sárgaláz.

A génmódosítás komoly segítséget nyújthat az afrikai országok számára a veszélyes kórokat terjesztő szúnyogok elleni védekezésben. Az afrikai csípőszúnyog nem csak Afrikában jelent gondot, az agresszív, invazív fajként megjelent már a világ számos pontján, például Kanadában is.

(CBC; kiemelt kép: Illusztráció/Getty Images)

Ez is érdekelhet:

iPaded van? Akkor ennek a hírnek örülni fogsz

Egy régóta nagyon várt újdonság érkezik rá.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában