Para van, vagyis volt.

A NASA közölte, hogy komoly gondok adódtak a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) még csütörtökön a Nauka kutatómodul* csatlakozása után:

a dokkolás után váratlanul működésbe léptek a 20 tonnás, 13 méter hosszú orosz egység hajtóművei, aminek következtében az űrbázis elmozdult a helyéről, az űrhajósok pedig egy időre elveszítették az orientációja feletti ellenőrzést.

Az ISS 45 fokkal elfordult, de az űrhajósok, az amerikai és az orosz irányítóközpont együttműködésével sikerült leállítani a Nauka hajtóműveit, és a Zvezda modul, illetve a Progressz teherűrhajó hajtóműveinek beindításával visszafordítani az ISS-t az eredeti helyzetbe.

* Az elsősorban kutatási célokat szolgáló Nauka a tervek szerint legénységi szállásként és tárolóként is működik majd, víz- és oxigén-regeneráló készülék, és az orosz legénység számára még egy mosdó van rajta.

Az incidens miatt az ISS legénysége nem került veszélybe, az űrállomás minden rendszere normálisan működik. A NASA szerint egyelőre nem észlelték, hogy károk keletkeztek volna az űrállomáson, a fedélzetén tartózkodó űrhajósok sem tapasztaltak semmi szokatlant, például rázkódást az űrbázison – az incidens miatt átütemezik a legénység munkáját, és elhalasztják a Boeing vállalat űrhajójának felbocsátását.

A NASA nem tudja, hogy miért léptek működésbe a Nauka hajtóművei, de bízik benne, hogy a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal kivizsgálja az esetet, „kulcsfontosságú szerepet vállal a történtek tisztázásában, és abban, hogy mi történik a Nauka modullal”.

UPDATE: a Roszkoszmosz azt gyanítja, hogy egy „rövid szoftverhiba” okozhatta a galibát.

Ha már ISS:

Eközben...

Lélegzetelállító videót tett közzé a NASA az égitestről, ami ha a Nap körül keringene, bolygónak számítana

A Jupiter jeges holdjáról, a Ganymedesről, amiről több mint húsz év után érkezett felvétel, illetve magáról a Jupiterről is.

(Forrás: NASA, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában