A dinoszauruszok korának idejében éltek.

Kutatóknak százmillió éves mikrobákat sikerült életre kelteniük. A Csendes-óceán déli részén, az 5,7 kilométer mélyen lévő tengerfenék alatti üledékben talált sejtes élőlényeket a Föld legrégebbi élőlényei lehetnek.

A dinoszauruszok korának idejében élt mikrobák 99%-át olyan üledékben találták, amely annak ellenére fennmaradt, hogy ezen idő alatt lényegében alig volt tápanyaga.

A japán Tenger és Földtudományi és Technológiai Ügynökség geomikrobiológusa, Morono Juki  577 napig költötte a mikrobákat laboratóriumi körülmények között, szén és nitrogén élelemforrásokat, ammóniát, ecetsavat és aminosavakat biztosítva számukra. A mikrobák növekedni kezdtek, sokasodtak és sokszínű metabolikus tevékenységet mutattak.

Morno szerint meglepő, hogy „a mikrobák egy nagy része életre kelthető azután, hogy nagyon hosszú ideig volt eltemetve vagy elzárva igen alacsony tápanyag és energiafeltételek közepette”.

A tanulmány társszerzője és és a Rhode Island-i Egyetem óceánkutatója, Steven D'Hondt, szerinte azonban a kutatás legérdekesebb része, hogy

„megmutatta, nincs határa az életnek a Föld óceánjainak mélyén lévő öreg üledékekben. (...) Fantasztikus fegyvertény fenntartani a teljes fiziológiai képességet 100 millió éven át, éhező elszigeteltségben”.

Élet a Földön a Földön kívülről:

Olyan minták érkeznek az űrből, amik segíthetnek megérteni az élet eredetét

Sikerült felszín alatti mintákat begyűjteni egy aszteroidából.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Szinte súrolni fogja a Földet egy teherautó-méretű aszteroida
További cikkeink a témában