Zenét (majdnem) mindenki  szeret írni, de a gyerek biztosan. A Chrome Music Lab a Google kísérleti projektjeinek egyike, ahol tucatnyi látványos zeneíró és oktató vizuális eszközzel próbálhatunk szerencsét. A CML igyekszik a teljesen kezdőtől a profi szintig kiszolgálni az igényeket.

Mivel bárki számára hozzáférhető, ebben a kísérleti projektben a Chrome Labs csapata az internetet választotta a zenével kapcsolatos ismeretek hozzáférhetőbbé tételéhez az applikációk világa helyett. Egy sor olyan eszközt hoztak létre, amelyek lehetővé teszik, hogy jobban megérthessük, felfedezhessük a zene működését, szabályait, kötöttségeit és szabadságát. 

Az eszközök itt érhetők el: https://musiclab.chromeexperiments.com/

Játszhatunk a hangokkal, ritmussal, dallammal és így tovább. A böngészőben futó alkalmazások akár táblagépen, telefonon, vagy laptopon is játszhatóak. A rendszeresen frissülő  Google doodle-okhoz hasonlóan ezek a kísérletek mind a Web Audio APIWebMIDI, és Tone.js eszközökre épülnek, melyek szabadon hozzáférhető, nyílt webes szabványok, és lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy közvetlenül a böngészőből generáljanak hangot és ugyanott manipulálják is azt. A nyílt-forráskódú liszensszel közzétett kód is hozzáférhető a Githubon, hogy a közösség új kísérleteket építhessen a platformon.

A Chrome Music Lab eszközeit sok tanár használja az osztályteremben, hogy a gyerekek felfedezzék a kapcsolatot a zene, a tudománymatematika, a művészet és más dolgok között. Létrehoztak már táncos, és élő hangszeres bemutatókat is, a Twitteren egész gyűjtemény található ezekből.

Ha saját dalt szeretnénk itt írni, a Song Maker a legalkalmasabb eszköz rá, mellyel meg is oszthatjuk az elkészült és elmentett dalt. Ha mindezt a #chromemusiclab hashtaggel tesszük, a Google rendszeres tartalomválogatásaiba is bekerülhetünk.

(Forrás: Chrome Music Lab Képek: Google, Unsplash)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában