Talán viccesnek hangzik, de valójában ez végtelen szomorú.

Szexuális izgalomszerű állapotba kerülhetnek a remeterákok az óceáni műanyaghulladékokból kioldódó egyik adalékanyag hatására

– állapították meg szakemberek.

Az angliai Hull Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az éghajlatváltozás, a műanyaghulladékok és különböző molekulák együttesen milyen hatással vannak a tengeri fajokra. A Yorkshire partjaihoz közeli vizekben végzett vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy

az oleamid nevű adalékanyag hatására – amely bizonyos rovarfajoknál a szexuális viselkedés irányításában szerepet játszó feromonként ismert – emelkedik a remeterákok légzésszáma, ami izgatottságot jelez.

Az oleamid rettentően hasonlít az olajsavra, amely az ízeltlábúak bomlásakor felszabaduló anyag. Dögevők lévén a remeterákok táplálékforrásnak nézhetik az oleamidot és hosszú utat tehetnek meg a zsákmány reményében, ám végül csak műanyagra bukkannak.

A szakemberek azt is vizsgálták, hogy a remeterákok miként észlelik a szagokat az elsavasodott óceánban, és megállapították, hogy a 2-fenil-etil-amin (PEA) nevű anyag vonzza őket – a PEA a ragadozók jelenlétére figyelmezteti az emlősöket és egyéb tengeri teremtményeket és hatóereje felerősödhetett az elsavasodott óceánban.

Eközben...

(Forrás: University of Hull, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Különös dolog történik az ember vérével az űrben