Megesik, hogy egy techcég nem vesz észre e-maileket. Hónapokon át. A rendőrségtől, a választási törvényszéktől és legfelsőbb bíróságtól sem.

Pénteken blokkolta a Telegramot a brazil legfelsőbb bíróság az egész országban. A céget hónapokon át hiába próbálták elérni e-mailekkel, ám a tiltásra olyan gyorsan reagált, hogy a bíróság fel is oldotta, mielőtt egyáltalán életbe léphetett volna.

Brazília is küzd a dezinformációval, a fake newsszal és társaival, ennek keretében a legfelsőbb bíróság – a rendőrséggel és a választási törvényszékkel együtt – hónapokon át próbálta elérni a Telegramot, sikertelenül. Végül puff, lekapcsolta a szolgáltatást az egész országban, és lám, már jött is a válasz nyomban.

A pénteki tiltás végrehajtására öt napot kapott a cég, így az sosem lépett életbe: két nap után feloldották. Pavel Durov Telegram CEO szupergyorsan reagált, mondván

„elnézést kérek a hanyagságunkért, nem láttuk az e-maileket.”

A Telegram nemcsak válaszolt, de gyorsan is dolgozott a hétvégén, törölte a félretájékoztatással vádolt Bolsonaro elnök bíróság által kifogásolt üzeneteit, továbbá az egyik prominens támogatójának fiókjait.

Durov: Eh, bocsánat, erről lemaradtunk! – Fotó: Manuel Blondeau, Corbis via Getty Images

Vasárnap este már fel is oldotta a tiltást a bíróság. A Telegram pedig további lépéseket tett: elkezdte az ellenőrzött információk támogatását az októberi választások előtt, a hamis posztok megjelölését, és mostantól külön alkalmazottakkal monitorozza a száz legnépszerűbb brazil fiókot, amelyek az app nézettségének 95 százalékát adják az országban.

„Mindig is törekedtünk együttműködni a hatóságokkal. Ami történt, kommunikációs félreértés volt” – mondta Alan Thomaz, a Telegram frissiben kinevezett brazíliai ügyvédje.

Bolsonaro „elfogadhatatlannak” nevezve a tiltást, és nyomban megtámadta a bíróságon. Jó kérdés, mi történik majd, mert a Telegram hirtelen népszerűségét éppen a szabad tartalomközlés alapozta meg sok helyen, miután elkezdték a többi közösségi oldalt szigorúbban ellenőrizni. Bolsonarónak több mint egymillió Telegram-követője van, míg a 2020 fő kihívójának, a korábbi elnök Lulának 50 ezer sincs.

Brazília fontos piac a Telegramnak – 2014 óta közel 85 millió alkalommal töltötték le az országban, ezek 29 százaléka tavaly történt –, ezért eléggé fájt volna a cégnek, ha kiesik az ottani piacról.

(Forrás: New York Times, borítókép: Artur Widak, Nur Photo / GettyImages)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Lábakkal „áldott meg” egy kígyót egy flepnis feltaláló