Egy feltehetőleg több százezer éve az Atlanti-óceán mélyén elnyúló korallzátonyt fedeztek fel az Egyesült Államok délkeleti partjainál egy nagyszabású mélytengeri expedícióban.

Az Atlantis kutatóhajón dolgozó szakemberek múlt héten bukkantak rá 257 kilométerre a dél-karolinai Charleston partjaitól a 800 méter mélyen lévő korallpopulációra, ebben pedig nagy segítségükre volt egy kamerákkal felszerelt mini tengeralattjáró, Alvin is. Az expedíciót vezető Erik Cordes, a philadelphiai Temple Egyetem munkatársa szerint

az élő virágállatok az elmúlt évezredek során elpusztult korallok meszes vázai alkotta hatalmas rakásokon terülnek el.

A kutatók augusztus 23-án és 24-én térképezték fel a zátonyt Alvin segítségével, majd néhány merülés alkalmával korallmintákat is gyűjtöttek.
A szakemberek a Lophelia pertusa nevű korallfaj nagyszámú képviselőjét fedezték fel, a hideg vizeket kedvelő fajra korábban rekordmélységben bukkantak rá a Mexikói-öbölben.

Alvin küldetés közben

Az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint a trópusi korallok túlélését általában a velük szimbiózisban élő algák biztosítják, a Lophelia pertusa azonban fullánkos csápjait használva fogja el zsákmányát és tereli azt a gyomrába.

Az Okeanos és az Atlantis kutatói által felfedezett korallzátonyok teljes hossza 137 kilométer.

A szakemberek szeptember 2-ig fogják vizsgálni az Egyesült Államok délkeleti partjainál lévő mélytengeri élőhelyeket. A kutatók olyan kulcsfontosságú adatokat gyűjtenek a helyi élővilágról, amelyek révén még pontosabb előrejelzést tudnak majd adni arról, hogy az emberi tevékenység milyen hatással van az ottani törékeny ökoszisztémákra.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Úgy tűnik, nyolc év után az iPhone is beáll az androidosok sorába