A kutatókat üledékmagmintát akartak begyűjteni, de jött a meglepetés.

Kutatók a nyugat-antarktiszi Filchner-Ronne selfjégen végeztek fúrásokat, amikor

a 900 méter vastag selfjég alatt különös teremtményeket – köztük szivacsokhoz hasonló élőlényeket és feltehetőleg eddig ismeretlen fajokat – fedeztek fel egy tengerfenéken lévő kőtömbhöz tapadva.

A brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) geológusa, James Smith elmondta, hogy igencsak meglepődtek, amikor üledékmagminta-gyűjtés közben beleütköztek a kőtömbbe és a videofelvételen meglátták, hogy állatok élnek rajta.

Noha az antarktiszi selfjegek alatti világot kutató szakemberek találkoztak már kisebb, helyváltoztató mozgásra képes organizmusokkal, úgy mint halakkal, medúzákkal és világítórákokkal, soha ezelőtt nem találtak még az aljzathoz rögzült, szűrögető szervezeteket ebben a környezetben, aminek alapján úgy vélték, hogy a teljes sötétség, a táplálékhiány és a mínusz 2 Celsius-fok túlságosan zord környezet a számukra.

A tanulmány társszerzője és a BAS munkatársa, Huw Griffiths szerint ez a felfedezés egyike azon szerencsés véletleneknek, amelyek más irányba terelik az elméleteket és megmutatják nekünk, hogy az antarktiszi tengeri élet hihetetlenül különleges és elképesztően alkalmazkodott a fagyos környezethez.

„A felfedezésünk sokkal több kérdést szül, mint amennyit megválaszol, például hogyan kerültek ide ezek az élőlények, és mivel táplálkoznak.”

Ha már élőlény és felfedezés:

Felfoghatatlanul nagy nemi szervvel áldotta meg a sors a világ legkisebb hüllőjét

Az evolúció kompenzál a sikeres szaporodás érdekében.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Szinte súrolni fogja a Földet egy teherautó-méretű aszteroida
További cikkeink a témában