A világon előszőr fedeztek fel ilyet.

Amerikai kutatók hatalmas ősi tómederre bukkantak több mint 1,6 kilométer mélyen a grönlandi jégtakaró alatt. Feltételezésük szerint a tómeder abban az időben alakulhatott ki a most teljesen fagyott Grönland északnyugati részén, amikor a térség jégmentes volt, vagyis több millió éves lehet.

A tanulmány szerint a meder egykoron egy 7100 négyzetkilométernyi tó ágya volt. Az üledék benne 1,2 kilométer vastag. A repülőgépen elhelyezett geofizikai eszközök felvételei szerint legkevesebb 18 forrás táplálhatta a tavat északról. A kutatók számításai szerint a tó mélysége 50-250 méter lehetett.

A tanulmány vezető szerzője, a New York-i Columbia Egyetem Lamont-Doherty Földi Obszervatóriumának kutatója, Guy Paxman elmondta, hogy ez az első eset, hogy fosszilis tómederre bukkantak, amely akkor keletkezett, amikor még nem volt jég a területen, majd később betemetődött és megfagyott. Ez pedig nagyon fontos információkkal szolgál:

„Azon dolgozunk, hogy megpróbáljuk megérteni, miként viselkedett a grönlandi jég a múltban. Ez fontos, ha meg akarjuk érteni azt, miként viselkedik a jövő évtizedekben.”

A grönlandi jégtakaró, amelynek az olvadása az elmúlt években felgyorsult, elég vizet tartalmaz ahhoz, hogy a globális tengerszintet mintegy hét méterrel emelje.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Csak kiderült, hogy a legújabb iPhone-okból eltűnt az egyik alapfunkció