Spoiler: a Föld forgásának lelassulása és egy különös baktérium a főszereplő a sztoriban.

A tudomány egyik nagy rejtélye az a kérdés, hogyan vált a Föld minimális oxigénnel rendelkező bolygóból a mai, belélegezhető levegővel rendelkező planétává. A kutatók régóta úgy vélték, hogy egy különös baktériumnak, egészen pontosan a cianobaktériumoknak köze lehet a folyamathoz, de egyelőre nem tudják, mi indította el az úgynevezett nagy oxigenizációs eseményt (Great Oxygenation Event, GOE).

Egy új elmélet szerint a Föld hosszabbá váló napjai indították el az oxigén mennyiségének megugrását. A Nature Geoscience című tudományos lapban bemutatott tanulmányban ugyanis arról írnak, hogy

a hosszabb, folyamatos nappali fény hatására a cianobaktériumokok rengeteg oxigént kezdetek termelni, ezzel lehetővé téve a ma ismert élet létrejöttét.

Mintegy 2,4 milliárd éve olyan kevés oxigén volt a Föld légkörében, hogy semmilyen ma ismert állat vagy növény nem létezhetett. Ehelyett sok mikroba széndioxidot lélegzett be, ebből a cianobaktériumok pedig oxigént termeltek – ez a fotoszintézis legkorábbi formája.

Kezdetben nagyon kevés volt, de mintegy 400 millió év alatt a Föld légkörében a mai mennyiség egytizedére emelkedett az oxigén mennyisége, ami hatalmas ugrás. A tanulmány vezető szerzője és a németországi Max Planck Intézet kutatója, Judith Klatt szerint ez a növekedés pedig elegendő volt, ahhoz, hogy a növények és állatok fejlődni kezdjenek és újabb növények csatlakozzanak az oxigéntermeléshez.

Brian Arbic, a Michigani Egyetem óceánkutatója a Föld árapályerőit vizsgálta és azt, hogy ezek miként lassítják a Föld forgását. A kutató felfigyelt arra, hogy a forgás lassulása egybeesik a nagy oxigenizációs eseménnyel.

Az amerikai és német kutatók elméletüket olyan baktériumokkal tesztelték, amelyek hasonlatosak a 2,4 milliárd évvel ezelőtt a Földön megtalálhatókhoz. A Kanada és az Egyesült Államok határán lévő Huron-tóban rejlő, 24 méter mély víznyelőben élő lila és fehér cianobaktériumokat használták a vizsgálatokhoz.

Búvárok hozták fel a zselés, záptojásra emlékeztető szagú baktériumokat. Klatt és kollégái változó mennyiségű fénynek tették ki őket és arra jutottak, hogy

a hosszantartó folyamatos fény hatására több oxigént termeltek a baktériumok.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták: ez csak egy, de egy lehetséges magyarázat a Föld oxigénszintjének növekedésére.

Eközben...

Rohamosan gyengülnek a Föld életjelei

Vészesen közelít, de lehet, hogy már túl is léptük azt a pontot, amely után drámai és helyrehozhatatlan klímaváltozásra kell számítani.

Nem csak a melegedés mértéke felelős a hőmérsékleti rekordokért

A klíma úgy viselkedik, mint egy szteroidokat használó atléta, aki a teljesítménynövelő szerek hatására egyre jobb és jobb teljesítményt nyújt.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani