199 nap alatt kerüli meg a Napot, vagyis még a Vénusznál is gyorsabban kering.

Január 31-én este egy földközeli kisbolygót sikerült felfedezni a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének piszkéstetői Schmidt-távcsövével.

A 2021 BJ3 jelű, 40-50 méter égitest a számítások szerint mindössze 199 nap alatt kerüli meg a Napot, ami 26 nappal rövidebb a Vénusz keringési idejénél

– ezzel pedig kiemelkedik a húszezer ismert földközeli kisbolygó közül is, és a több mint egymillió ismert pályájú naprendszerbéli aszteroida között is csak 25 van, amely nála is fürgébben kering a Nap körül.

A beszámolóból lehet tudni, hogy a Gemini csillagképben látszó égitest a megtalálása után háromnegyed órával került a legközelebb a Földhöz, de ekkor is biztonságos, 3,2 millió kilométeres távolságban járt tőlünk. Az eddigi mérések alapján a lehetséges legkisebb földtávolsága 1,9 millió kilométer lehet, így ütközéstől nem kell tartani. Legközelebb 2027. február 4-én kerül földközelbe.

A NASA minden 9 millió kilométernél közelebb elhaladó aszteroidát potenciálisan veszélyes kategóriába sorol.

Ezzel az érdekes felfedezéssel ötre emelkedett a CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete Piszkéstetői Obszervatóriumában az elmúlt három hónapban felfedezett földközeli kisbolygók száma, aminél többet csak a NASA által szponzorált nagy amerikai keresőprogramok tudtak felmutatni ebben az időszakban, Európában pedig egyedül hazánkban történt ilyen felfedezés.

Eközben...

Emberi ésszel felfoghatatlan részletességű fotón láthatod az űrhajót, amivel meghódítjuk a Marsot

A 425 megapixeles felbontású fényképeken még a kézzel írt üzenetek és a hegesztési nyomok is jól láthatók.

(Forrás: CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet, csillagaszat.hu, MTI, fotó: csillagaszat.hu, nyitókép: NASA/JPL-Caltech)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában