A Naprendszerünk egyik törpebolygójáról van szó.

Finn kutatók szerint egy állandóan lakott, megaűrszondákból álló, korongszerű űrállomást kellene építeni a Mars és a Jupiter között (elhelyezkedő aszteroidaövben) található Ceres elnevezésű törpebolygó köré. És hogy miért pont oda? Többek között azért, mert

a Ceres rengeteg nitrogénnel rendelkezik, a kibányászása pedig a Földhöz hasonló légkör létrehozásában is segíthetne a törpebolygón.

A Föld légkörét 78%-ban alkotja nitrogén, közel 21%-ban oxigén, a maradékot pedig egyéb gázok adják (főleg argon).

Ezen túl a kutatók azzal érvelnek még a Ceres mellett, hogy a környezet akár „jobb is lehet, mint a Földön”, mivel nincsenek kedvezőtlen időjárási viszonyok vagy természeti katasztrófák.

Rendkívül nagy jelentőségű felfedezést tettek csillagászok: földi ásványt találtak egy másik bolygón

Ráadásul a bolygó belsejéből még mindig szivároghat a tengervíz annak felszínére.

A kutatók szerint az egyik elengedhetetlen feltétel ahhoz, hogy állandóan lakható legyen az űrállomás, a gravitáció megléte – ez a súlytalanság miatt fellépő egészségügyi problémák megelőzése miatt kiemelten fontos. A szakembereknek erre is van megoldása. A szakértők szerint

a Földéhez hasonló tömegvonzást el lehet érni egy bizonyos keringési sebesség mellett, ehhez a Ceres esetében az űrállomásnak 66 másodpercenként kellene megkerülnie a törpebolygót.

Eközben...

(Forrás: Futurism, fotó: NASA/JPL-CalTech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában