Az első ultraforró Neptunusz-szerű bolygót fedezte fel egy nemzetközi csillagászokból álló kutatócsoport, amely eredményeit a Nature Astronomy című folyóiratban publikálta.

A PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál beszámolója szerint az LTT 9779b jelű planéta olyan közel kering a csillagjához (LTT 9779), hogy

egy év mindössze 19 óráig tart, és a bolygón uralkodó hőmérséklet több mint 1700 Celsius-fok

A bolygó kétszer nehezebb a Neptunusznál, és valamivel nagyobb is nála, viszont hasonló sűrűségű.

Képünk illusztráció

Az LTT 9779b-nek a tömege nagyjából 28-szor akkora, mint a Földnek, továbbá hatalmas magja lehet, és olyan légköre, amely a planéta tömegének nagyjából 9 százalékát teszi ki.

A rendszer maga kétmillió éves, vagyis nagyjából feleannyi, mint a Nap. Az erős sugárzás miatt egy Neptunusz-szerű bolygónál valószínűtlen, hogy ilyen sokáig megtartsa a légkörét, ami azzal az érdekes kérdéssel állítja szembe a kutatókat, hogy miként létezhet egy ilyen valószínűtlen rendszer.

Képünk illusztráció

Az LTT 9779 egy napszerű csillag a Földtől 260 fényévnyire, ami csillagászati léptékkel csupán egy kőhajításnak számít. Fémekben rendkívül gazdag, kétszer annyi vas van a légkörében, mint a Napnak.

Ez azt jelenti, hogy a most felfedezett planéta eredetileg egy jóval nagyobb gázóriás lehetett,

mivel azok elsősorban a vasban leginkább bővelkedő csillagok szomszédságában alakulnak ki. A bolygó létezésére utaló első adatokat a NASA Naprendszeren kívüli bolygókat kutató űrszondája, a TESS szolgáltatta, majd a szakemberek Chilében lévő teleszkópokat használva erősítették meg a felfedezést. Mivel a bolygó a jelek szerint jelentős légkörrel rendelkezik és egy viszonylag fényes csillag körül kering, a tanulmányozása segíthet megoldani az ilyen típusú planéták keletkezésével, fejlődésével és összetételével kapcsolatos rejtélyek egy részét.

Ez is érdekelhet:
{https://player.hu/tech-3/a-foldnel-is-lakhatobb-bolygokat-talaltak/}

(forrás: Phys.org, MTI, Nature Astronomy)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában