Felbecsülhetetlen értékű információkkal szolgálhatnak arról, hogyan változott a Föld éghajlata az elmúlt évmilliók során.

A közelmúltban a Déli-sarkra utazott az Oregoni Állami Egyetem által vezetett Center for Oldest Ice Exploration (COLDEX) kutatócsoportja, hogy megvizsgálja a Föld egyik legősibb jégtömegét. Ehhez a kelet-antarktiszi Allan Hillsben fúrtak egy 93 méter mély lyukat az Antarktisz jégpáncéljába, majd leküldtek egy kamerát, ami útja során megmutatja, hogyan is néz ki a 2-3 millió éves jég – a time-lapse videón jól látszik majd, hogyan változik a jég színe a különböző korszakok miatt, ahogy egyre mélyebbre ereszkedik:

A kutatók azt remélik az expedíció során begyűjtött jégmintáktól, hogy a bennük őrzött ősi éghajlati feljegyzések (mint az ősi jég belsejében rekedt por és apró ősi gázbuborékok) felbecsülhetetlen értékű információkkal szolgálhatnak arról, hogyan változott a Föld éghajlata az elmúlt évmilliók során.

(Forrás: IFL Science)

Ez is érdekelhet:

Húszezer évvel ezelőtti barlangrajzokat fejtettek meg kutatók, ez pedig áttörő jelentőségű

A jégkorszaki vadászó-gyűjtögető emberek ezekből tudtak arra következtetni, hogy mikor fognak hasonló események bekövetkezni a jövőben.

Fotón a közeledő üstökös, amit utoljára a neandervölgyi emberek láthattak

Több tízezer éve járt erre utoljára, hamarosan pedig szabad szemmel is látható lesz.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában