A kiberbűnözők hatalmas lehetőséget látnak a világjárványban, és hitelesnek tűnő koronavírussal kapcsolatos információkkal akarják kicsalni bankkártya-adatainkat. A szakértők idén már több mint 4000 veszélyes weboldalt találtak.

Nyilvánvaló okokból az elmúlt időszakban megnövekedett a koronavírussal foglalkozó weboldalak száma, amit a kiberbűnözők is próbálnak kihasználni, például ártalmas kódokat rejtő online térképekkel, illetve különböző adathalász kampányokkal. A Check Point kiberbiztonsági cég 2020 első negyedéves felmérése alapján rohamtempóban terjednek az adatlopási célzattal szerkesztett, koronavírusos tematikájú weboldalak. Kiderült, hogy a koronavírussal kapcsolatos domain nevek ötven százalékkal nagyobb eséllyel veszélyesek más címekhez képest.

Január óta több mint négyezer új weboldalt regisztráltak be, melyből a kiberbiztonsági szakemberek három százalékot kártékonynak, öt százalékot pedig gyanúsnak nyilvánítottak." - olvasható a közleményben.

Az újonnan létrehozott webes felületek elsődleges célja a gyanútlan felhasználók rászedése, akiket bankkártya-adataik megadására utasítanak. Ezeket aztán zömében adathalász kampányokhoz használják. A szakértők konkrét példát is hoztak, nemrégiben ugyanis egy hasonló, kifejezetten olasz szervezeteket célzó adathalász-kampányt találtak, melynek során a bűnözők a cégek tíz százalékát csőbe húzták: jellemző módszerük, hogy hitelesnek tűnő, koronavírussal kapcsolatos információkat küldenek email-ben, és a csatolt dokumentum letöltésére kérik a felhasználókat. Ha valaki enged a kérésnek, az eszköz megfertőződik, a bűnözők pedig könnyen hozzájuthatnak személyes adataihoz.

Kövesd a Rakétát, a Player jövőmagazinját!

Tavaly év végén startolt el a Player új magazinja, amiben kiemelten foglalkozunk a legérdekesebb technológiai és tudományos újdonságokkal, az autózás jövőjével, a megújuló energiával, a klímakérdéssel, és még számtalan olyan izgalmas trenddel, ami a következő években meghatározó lehet. Kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

És ezt olvastad már?
Egy magyar műholdat visz az űrbe Elon Musk rákétája