A legtöbb ember fejében, akinek okostelefonja, notebookja van megfordult már, hogy nem kellene-e jobban vigyázni az „életet adó” akkura. A válasz röviden: de! A technológia, a processzorok, kijelzők, RAM-ok, egyéb hardverek rohamosan fejlődnek, amivel sajnos az akkumulátor ipar nem tud lépést tartani, ezért tényleg fontos, hogy figyeljünk az „elemeink” egészségére, hiszen egy mai notinál egy gyári akkucsere több tízezer forintos tétel, ráadásul a legújabb gépekben sokszor csak a szerviz tud garanciavesztés nélkül akkut cserélni, ami megint plusz költség.

Az akkutöltés témában megoszlanak a vélemények régóta, de a beszédes nevű Battery University kutatása elég megbízhatónak tűnik a témában, így ez alapján nézzük meg hogyan bánjunk az egyik legelterjedtebb típussal a lítiumion-akkumulátorokkal (Li-ion), amelyek a legtöbb notebookban és okostelefonban szolgálatot teljesítenek.

1. Ne merítsd le teljesen

A Li-ion akkuk sokkal jobban szeretik a teljes lemerítés, teljes feltöltés metódus helyett ha kicsit töltöd, kicsit meríted őket. A felmérések szerint a leghatékonyabb, ha felére meríted, majd újra rádugod a töltőre. Kicsit konkrétabb számadatokkal a 40-80%-os arány hozza az egyik legjobb akkuélettartamot, ami azt jelenti, hogy sosem töltöd fel teljesen (max. 90% az ajánlott), és ha ez a kapacitás visszaesik használat közben a felére, akkor csatlakoztatod újra a töltőt.

2. Ne legyen folyamatosan töltőn

Ez leginkább a notebookokra vonatkozik, de például az éjszakai-, vagy egy hosszabb autóút közbeni mobiltöltésre is vonatkozik. A legújabb Li-ion akkuknak nem tesz igazán jót sem az ha folyamatosan 100%-ra vannak töltve, az pedig pláne nem, ha feltöltés után még hosszú órákig rajtamaradnak a töltőn. Ha már csak ezt az egy szabályt használod akkus ketyeréidnél és többivel nincs időd/kedved foglalkozni, már akkor is sokat tettél saját akkud egészségéért. A Fujitsunak van olyan gyári notebook töltője, ami ha érzékeli, hogy az akku feltöltött (ugyan 100%-ra, ami nem a legjobb) megszünteti az áramellátást, így kíméli az akkut és spórol a villanyszámládon is, de vannak olyan speciális adapterek, amik ezt tudják bármilyen töltővel, konnektorral, így ez a probléma könnyen megoldható kis befektetéssel.

3. Havonta egyszer nullázd

Ez elsőre ellentmondásnak tűnik az eddigiekhez képest, de ha havonta egyszer teljesen lenullázod az akkudat, azzal segítesz annak a legtöbb akkuban megtalálható áramkörnek, ami órában percben közli veled a várható akkuidőt menet közben. Az úgynevezett okos akkuk ugyanis ezt a plusz áramkört használják a vizuális információközlésre, amely áramkör viszont előfordulhat (nem minden esetben, de eddigi tapasztalataink alapján gyakran, főleg régebbi akkuk esetén), hogy kissé elveszti az időérzékét például a javallott 40-80%-os töltési metódus miatt, így nem a valós akkuidőt fogja kiírni (azért napokat nem fog tévedni), viszont a nullára merítéssel újra magára találhat.

4. Figyelj a hőre

Ugyanúgy ahogy a processzornak, vinyónak nem tesz jót a hő, az akku is kifejezetten szereti, ha hűvös fogadtatásban részesül, így kánikulában, tűző napon, kocsiban hagyva komoly károkat okoz a hő az akkukban, épp ezért például a notiknál érdemes nyáron a légkondi nélküli helyiségben laptophűtőt alkalmazni, ami a gép összes részegységére jótékony hatással lesz. Mobilnál ez a dolog kissé nehezebb, ott arra mindenképp vigyázzunk, hogy huzamosabb ideig ne érje folyamatos napsütés a készüléket és ha mód van rá, akkor kocsiban tegyük olyan helyre (menet közben) a telefont, ahová tudunk némi légkondit irányítani, ezzel hűtve a cuccot.

Ha ezt a cikket hasznosnak találtad nézz körül Tuning rovatunkban!

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Életmód

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon