És biobenzin mellett akár kézfertőtlenítők előállítására is alkalmas lehet.

Ausztrál kutatók vizsgálták a magas cukortartalmú növény bioüzemanyagként való hasznosításának lehetőségét, majd arra jutottak, hogy

a tequila alapanyagát adó agávéból előállított bioetanol felülmúlja a kukoricából vagy cukornádból készített változatokat mind a minőségében, mind pedig az üvegházhatású gázkibocsátás tekintetében is.

Az agávé azért is kifejezetten hálás, mert bírja a hőséget és a szárazságot és öntözés nélkül termeszthető (a mérsékelten száraz területeken), így nem jelent plusz terhet az élelmiszertermelésre és a vízkészletekre.

A tanulmány szerint évente hektáronként csaknem 7400 liternyi bioetanolt lehetne előállítani ötéves agávékból, és bár a cukornád esetében ennél több, 9900 liter nyerhető évente hektáronként, az agávé környezetkímélőbb alternatívát jelent.

A kutatásban résztvevő és a Sydney-i Egyetem agronómusa, Daniel Tan szerint az agávé egy abszolút környezetbarát haszonnövény, amely nemcsak etanolalapú üzemanyagok, hanem egészségügyi termékek, egyebek között kézfertőtlenítők előállítására is alkalmas.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Pixabay)

És ezt olvastad már?
A kapolcsi Sziklakabin, ahol tökéletes feltöltődés vár
További cikkeink a témában
A kapolcsi Sziklakabin, ahol tökéletes feltöltődés vár
Hirdetés