Megnézték, mekkora a csokoládé karbonlábnyoma.
A Food Research International szakfolyóiratban tették közzé tanulmányukat a Manchesteri Egyetem kutatói, és egészen ijesztő számokat találunk benne. Az Egyesült Királyság csokoládéipara évente 2,1 millió tonna üvegházhatású gázt bocsát ki (ez egy kb. 300 ezer lakosú város éves kibocsátása), a legnagyobb környezeti hatása pedig az – a tejpornak, a kakaószármazékoknak, a cukornak és a pálmaolajnak –, valamint a csomagolásnak van. Egyetlen szelet csoki előállításához pedig mintegy ezer liter vízre van szükség.
A tejcsokoládéhoz szükséges tej előállítása is fontos környezeti tényező. A tejtermelés sok energiát igénylő folyamat, és a tejet adó szarvasmarhák is jelentős üvegházhatásúgáz-kibocsátók (magyarul sokat fingnak), ez is jelentősen növeli a csokoládé karbonlábnyomát.
Mindezek ellenére a kutatók nem akarják, hogy az emberek felhagyjanak a csokievéssel – ez úgysem jönne össze –, csak szeretnék növelni a fogyasztók tudatosságát, és a gyártási folyamat fenntarthatóbbá válását.
(Forrás: MTI)