Amikor Grönlandról és az Északi-sarkkör világáról beszélünk, általában kellemetlen híreket közlünk. A klímaváltozás következményei sajnos időről időre lecsapnak az északi világ kincseire is, az idei hőhullámok pedig a vártnál is nagyobb károkat okoztak.

Az egész azzal kezdődött ugye, hogy Grönlandon február legvégén már az a helyzet állt be, hogy 61 óra telt el fagypont fölött, és olykor melegebb volt, mint Londonban vagy Zürichben. Arrafelé a -30 Celsius-fok körüli érték lenne február körül a normális, ehhez képest február 25-én 6,1°C-ot mutatott a hőmérő, ami még nem rekord, ugyanakkor sokat sejtetett abból, hogy milyen kaotikus év vár ránk. És a gondok bizony tovább halmozódtak.

Ugyanis a Grönlandtól északra található tengeri jégtakaróról sokáig úgy vélhettük, utolsó végvárként maradhat meg az éghajlatváltozás elleni kolosszális küzdelemben. Azonban az idei extrém meleg rendesen hazavágta mind a jégtakarót, mind az elméleteinket, ugyanis az Északi-sarkvidék egyik legrégebbi és legmasszívabb, közel 4 méter vastag tengeri jégtakarója egyszerűen több darabra tört.

Itt olvashatsz erről bővebben:

De szerencsére Grönland továbbra is csodálatosan szabad és vad, az emberek által zsúfolásra lakott földrészekhez képest pedig nyugodtnak, csendesnek, sőt, érintetlennek mondható. Tartsunk most tehát egy néhány perces szünetet a grönlandi szempontból nem túl sikeres év után, és kicsit felejtsük el, hogy minden egyes nappal egy újabb szeget döfünk bele 21. századi szokásainkkal az északi ökoszisztémába is. Helyette most és nézzük meg, hogy mennyire lenyűgöző ez a hely. A fotókat köszönjük Jan Erik Waidernek, aki tavaly barangolta be Grönland jeges tájait.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
42 millió tonna műanyagszemetet termelnek az amerikaiak. Évente