Pedig hogy örültünk!

A marhatenyésztés rettenetesen káros a környezetre.

Megoldás lehetne – a kevesebb vöröshús-fogyasztás mellett – az is, ha laboratóriumban előállított húst ennénk, ami talán még ijesztően hangzik, de annyi műanyagot eszünk, hogy igazán álságos dolog ezen megrökönyödni.

Az Oxfordi Egyetem kutatói viszont kiderítették, hogy a marhatenyésztés egyes módjainál jobban hozzájárulhatnak a globális felmelegedéshez hosszú távon a laboratóriumban növesztett hústermékek.

Ez volt az első olyan tanulmány, amelyben a szakemberek felmérték, miként hatnak a klímaváltozásra a laboratóriumi húsok elállításának különféle módozatai és az üvegházhatású gázkibocsátásért felelős marhahústenyésztés.

A kutatók szerint a szarvasmarha felváltása laboratóriumi hússal nem egyszerűen azzal jár, hogy a klímaváltozást illetően nagyhatású módszert felváltanak egy alacsony hatású módszerrel.

Hosszú távon a laboratóriumi hús előállításának módjai nagy energiafelhasználással járnak, és jobban hozzájárulhatnak a globális felmelegedéshez, mint a marhahústenyésztés bizonyos módjai

– ha az energiarendszerek a jövőben is a szénalapú fűtőanyagokra alapulnak.

Egyébként ez kb. bármilyen energiaigényes tevékenységre igaz, a villanyautó is lehet szennyezőbb a belsőégésű motorosnál, ha nem megújuló, hanem fosszilis energiahordozóból állítják elő az áramot. Ezért a kutatók szerint alapvető, hogy ne szénből nyerjék azt az energiát, ami a laborhúsokhoz kell.

Metán és szén-dioxid

A marhák által kibocsátott metán fontos üvegházhatású gáz, de a félrevezető lehet egyenértékűnek tekinteni metángáz-kibocsátást a szén-dioxid-kibocsátással. A tonnánkénti metánkibocsátásnak nagyobb hatása van a felmelegedésre, mint a szén-dioxidnak, de míg

a metán csak 12 évig marad a légkörben, a szén-dioxid akár egy évezredig is létezik és gyűlik.

Ezért bár kezdetben a szarvasmarhák metánkibocsátásnak nagyobb a hatása a globális felmelegedésre, egyes esetekben a laboratóriumi húselőállítás nagyobb felmelegedést hozhat.

Ez is érdekelhet:

Így fuldoklik a szmogban Új-Delhi

A látszat ellenére a képek nappal készültek.

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában