Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Spanyol kutatók olyan felfedezést tettek, ami után felmerül a kérdés, hogy vajon létezik-e olyan pontja a bolygónak, ahova nem jutott még el a mikroműanyag.

Eddig csak azt lehetett tudni, hogy a mikroműanyagok bejutottak a bolygó nagy részének tengereibe, folyóiba és talajába, de most már az Antarktisz egy védett területén, a Livingston-szigethez tartozó Byers-félszigeten is megtalálták ezt a szennyezőanyagot.

A Madridi Autonóm Egyetem (UAM) kutatói ugyanis első alkalommal találtak mikroműanyagot – egészen pontosan öt milliméternél kisebb méretű, különböző formájú és színű, poliészter-, akril- és teflontöredékeket – déli-sarkvidéki édesvizekben.

A sajnálatos felfedezés azért is meglepő, sőt, inkább sokkoló, mert ez a terület 1966 óta áll védelem alatt, csak nagyon korlátozottan elérhető: kizárólag tudományos okokból, kis csoportokban és az antarktiszi hatóságok külön engedélyével látogatható. Emiatt valóban nagyon kevés kutató juthatott el a régióba, és kizárólag nagyon alapos okkal.

A szakértők hangsúlyozták azt is, szükséges lenne tudni, hogyan került a hulladék az Antarktisz távoli vidékére.

A mikroműanyagok a nem megfelelően ártalmatlanított nagyobb műanyaghulladékból alakulnak ki, ezért fontos az egyszer használatos, főleg csomagolásként alkalmazott műanyagok mennyiségének minimálisra csökkentése.

Eközben...

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.